FOTO: IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Srednjoškolce iz trogodišnjih strukovnih škola iduće godine po završetku školovanja dočekat će nešto novo. Da bi dobili potvrdu o stručnoj spremi potrebnu za pronalazak posla u struci, otvaranje vlastitog obrta ili nastavak školovanja na fakultetu, morat će položiti takozvani naučnički ispit.

Dosad je nosio naziv pomoćnički te ga je polagalo manje od polovine učenika, jer je bio opcionalan. To će se promijeniti ako Sabor prihvati prijedlog izmjene Zakona o obrtu iz 2013. koji je nakon dvije godine pokušaja napokon ušao u redovnu saborsku proceduru te je na razmatranju od rujna, a o njegovoj primjeni odlučit će potkraj ove godine.

Druga velika promjena bit će i viši bodovni prag za upis u odnosu prema lani, ali i drukčija selekcija učenika pri čemu će kriterije krojiti Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta prema potrebama obrtnika za radnicima.

“Koliko bude otvorenih naučnih mjesta, toliko će se učenika i upisivati”, objasnio je na konferenciji za medije predloženi način krojenja upisnih kvota za trogodišnje srednje škole predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

‘Učenici koji upišu Jedinstveni model obrazovanja mogu dobiti stipendiju od 18.000 kuna na godinu i čeka ih siguran posao’, kaže predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec

Osim toga, poručio je budućim strukovnjacima da svoje obrazovanje radije povjere HOK-u i upišu njihov Jedinstveni model obrazovanja (JMO), umjesto dualnog koje provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

“Učenici koji upišu JMO mogu dobiti stipendiju od 18.000 kuna na godinu i čeka ih siguran posao”, istaknuo je Ranogajec te dodao da će uz to odraditi i više praktičnih sati nastave i biti spremniji za tržište rada.

Iz HOK-a su zadovoljni što im je ovim Vladinim prijedlogom predviđen veći utjecaj na trogodišnje strukovno obrazovanje da bi se ono uskladilo s potrebama obrtnika. Njihove ovlasti sezat će od utjecaja na upisne kvote, krojenja dijelova programa obrazovanja za obrtničke škole, provođenja programa edukacije mentora, osiguravanja prakse i brige o ugovorima između učenika i obrtnika, do provođenja naučničkih ispita.

Sve u cilju povećanja razine znanja strukovnjaka i ispravljanja pogrešaka Ministarstva znanosti i obrazovanja u čijoj su domeni dosad bili brojni faktori obrazovanja za obrtnička zanimanja, tvrde iz Komore.