Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon razornog potresa koji je 29. prosinca prošle godine najteže pogodio Sisačko-moslavačku županiju, sveučilišta u Hrvatskoj i njihove sastavnice ponudili su pomoć studentima koji su na bilo koji način pogođeni potresom. Početkom siječnja Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je da će studenti koji dolaze iz područja pogođenih potresom biti oslobođeni plaćanja smještaja u studentskim domovima.

Predsjednik Hrvatskog studentskog zbora Mateo Marušić potvrdio je da je Hrvatski studentski zbor zadovoljan trenutnim ponuđenim pothvatima koje nude sveučilišta. Tvrdi da su studentski zborovi svih sveučilišta preuzeli brigu o kontaktiranju svih svojih studenata s pogođenog područja te da studentski zborovi planiraju izdvojiti dio svojih proračuna za financijsku pomoć studentima.

 

Financijska i psihološka pomoć

 

“Mnoge sastavnice već su organizirale prikupljanje novaca i sredstava, a rektori Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu potpisali su preporuku dekanima da studentima s pogođenog područja maksimalno izađu u susret vezano uz nastavne obaveze i ispite, a istu praksu imat će i ostala sveučilišta”, kaže predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

Hrvatski studentski zbor potvrdio je da su neki fakulteti, poput Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i Kineziološkog fakulteta, odlučili osloboditi studente plaćanja školarine, dok drugi fakulteti, poput Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Fakulteta hrvatskih studija, nude psihološku pomoć sa svojih odsjeka za psihologiju. Dodali su i da je nezanemariva uloga Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta koji nude svoje znanje i sposobnosti za obnovu potresom pogođenog područja.

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu (SZZG) Mihovil Mioković osobno je bio na terenu pogođenom potresom i uvidio da više ne postoji potreba za osobnim potrepštinama i građevinskim materijalom pa je odlučio pokrenuti pitanje financijske pomoći Studentskog zbora i Sveučilišta u Zagrebu unesrećenim studentima.

“Trenutno smo u procesu prikupljanja podataka o ukupnom broju unesrećenih pa će SZZG nakon toga financijski pomoći svim studentima s crvenom oznakom u iznosu od 5000 i sa žutom u iznosu od 2500 kuna, a Sveučilište u Zagrebu će podijeliti 100 stipendija unesrećenim studentima u iznosu od 10.000 kuna”, tvrdi Mioković.

 

Računalna oprema i oslobađanje od obveza

 

Studentica Fakulteta političkih znanosti Monika Bončina istaknula je da je prodekanica za nastavu i studente u ime Fakulteta isti dan ponudila pomoć studentima s pogođenog područja te da su svi profesori maksimalno izašli u susret studentima.

“Prodekanica je organizirala Zoom sastanke sa svima nama koji smo s ovog područja i sve nas pitala trebamo li bilo kakvu pomoć, a znam da je fakultet nudio i računalnu opremu za praćenje online nastave”, navodi Monika.

Isto tako, studentici Ledi Kaurinović fakultet je omogućio novu računalnu opremu jer je njezina razbijena u potresu. Navela je da je oduševljena načinom na koji su brojni profesori osobno kontaktirali studente za dogovore oko obveza na kolegijima.

“Određeni profesori su me kontaktirali mailom i oslobodili me dodatnih obaveza na kolegiju koje se boduju te su rekli da ću ispit obaviti usmeno kada meni to odgovara”, ističe studentica Leda.

Građevinski fakultet u Zagrebu priopćio je da se puno djelatnika fakulteta dobrovoljno javilo za rad na procjeni oštećenja nastalih u potresu, isto kao i nakon potresa u Zagrebu. Naveli su i da je Građevinski fakultet kontaktirao svakog od ukupno 37 studenata s pogođenog područja i ponudio im pomoć unutar svojih okvira.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Najtraženija pomoć – smještaj

 

Sveučilište u Rijeci zajedno sa Studentskim zborom prikuplja podatke o potrebama studenata s potresom pogođenih područja. Iz Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci potvrdili su da su studenti s potresom pogođenih područja zatražili razne oblike pomoći pa je nekim studentima već osiguran smještaj u studentskom domu “Ivan Goran Kovačić”, a neke sastavnice već su studentima poslale informatičku opremu.

“Najviše studenata traži pomoć vezanu uz smještaj u Rijeci, u smislu pokrivanja ili subvencioniranja troškova te pokrivanje troškova školarina, a dio njih iskazao je potrebu za računalima te potrebu za obućom, odjećom i higijenskim potrepštinama koje ćemo im odmah ciljano uputiti iz prikupljenih donacija”, priopćio je Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci.

Također, tvrde da im je cilj na razini Sveučilišta formirati ‘Fond za pomoć studentima iz potresom pogođenih područja’ koji će služiti kao mehanizam organizirane i sustavne ciljane pomoći.

Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pokrenuo je inicijativu za pomoć studentima s područja pogođenih potresom.

“Ako studenti podnesu odgovarajuću zamolbu svoj sastavnici Sveučilišta na kojoj studiraju, mogu do daljnjega biti oslobođeni plaćanja školarina, odnosno dosad neplaćenih rata školarina u ovoj akademskoj godini te studentskih naknada”, kažu iz Studentskog zbora.

Isto tako, ističu da je ova inicijativa nastala s ciljem da se studente s područja pogođenih potresom oslobodi bilo kakvih plaćanja troškova studiranja te da se podaci o studentima koji bi ostvarili prava na oslobađanje plaćanja troškova studiranja neće javno objavljivati.

Fakulteti u lošem stanju

Hrvatski studentski zbor potvrdio je da je stanje Metalurškog fakulteta u Sisku i petrinjskog odsjeka Učiteljskog fakulteta u Zagrebu jako loše.

“U zgradu Učiteljskog fakulteta ne smije se ulaziti, fakultet je otvorio fond za donacije za obnovu zgrade, a studenti iz Petrinje ispite će imati u Zagrebu, ako se oni budu održavali kontaktno”, tvrdi Hrvatski studentski zbor.

Isto tako, navode i da se vrijednost obnove Metalurškog fakulteta u Sisku predviđa na minimalno osam milijuna kuna.

Rektor potvrdio da će stipendije biti osigurane

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izdao je preporuke sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu da izađu u susret studenticama i studentima s pogođenih područja u polaganju ispita i praćenju nastave. Također, naveo je da će Sveučilište u Zagrebu osigurati dodatne stipendije studentima.