Foto: Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računalstva

Još jedne jesenske večeri, već četvrtu godinu zaredom, na Fakultetu elektrotehnike i računalstva u Zagrebu okupio se zbor od 20-ak međugeneracijskih znalaca i ljubitelja glazbene umjetnosti za standardnu probu. One se, unatoč otežanim uvjetima, i dalje održavaju dva puta tjedno po sat i pol vremena u prostorima fakulteta. Fakultet održava i audicije koje su za otvorene za sve zainteresirane, a ove se godine posljednja održava 20. listopada u 16:30 te 18 sati.

‘Poput mozaika’

Audiciji mogu pristupiti studenti i s drugih fakulteta, pa čak i oni koji više nisu studenti, naglasio je Juraj Fulir, mag.ing. i tajnik fakulteta. Bez obzira na formalnost, zboru je moguće priključiti se i naknadno. Ipak, s obzirom na to da su nastupi predviđeni već u narednim mjesecima, potiče sve zainteresirane da se prijave za audiciju što prije.

“Audicija je lagana, ali selektivna, a jednom kada postanete dio ovog kolektiva očekuje se da ćete i ostati dio njega dulje vremena”, govori maestro Josip Degl’Ivellio, ujedno i suosnivač zbora. Našalio se da se u zboru drži vojnički tempo. Iako upisnih kvota nema, prima se mali broj novih članova, a da bi pristupili zboru od kandidata se očekuje određeni prag kvalitete i tehničkih sposobnosti.

“Na prvom mjestu to je dobar sluh, od toga sve počinje, a onda i barem neko muzičko znanje. Poželjna je i završena muzičku školu ili nekoliko godina njezinog pohađanja, a možda i određeno izvaninstitucionalno znanje sviranja nekog instrumenta”, objašnjava maestro. Osim toga, za uspješno sudjelovanje u zboru nije dovoljno samo osnovno pjevačko znanje s kojim većina kandidata pristupi audiciji, već i znanje zajedničkog pjevanja, naglašava. Upravo radi toga važan je redoviti dolazak na probe.

Foto: Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računalstva

“Zbor je poput mozaika, kada te jedinice sve stavite u jednu onda su one još ljepše jer pokazuju jednu cjelinu, to je zborsko pjevanje. Prijateljski dio mora doći do izražaja”, zaključuje Degl’Ivellio koji je i sam dirigent, zborovođa i skladatelj.

Tko riskira, profitira

Iako na sigurnosnoj udaljenosti, među zborašima nije manjkalo smijeha i doskočica, a jednaka je bila i doza ozbiljnosti. Među njima, bilo je onih s već utisnutim vjenčanim prstenom i pokojom sijedom, ali i onih razigranijih te nemirnih na drvenim klupama auditorija. Bez obzira na različitosti, svi se odlično slažu.

Unatoč opuštenoj atmosferi, ovaj zbor radi punom parom, a to pokazuju i rezultati. Nakon već dva godišnja koncerta i ove će godine Akademski muški zbor (AKMUZ) predstavljati grad Zagreb na Susretu hrvatskih pjevačkih zborova, a kako piše na službenoj stranici fakulteta, zbor je izrastao u najveći muški zbor u Hrvatskoj i šire.

“Naš zbor je najbolji i tko god pristupi može profitirati u svakom pogledu”, jasna je poruka Jakova Vidulića, studenta pete godine FER-a.

Foto: Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računalstva

Ovaj je zbor puno više od toga, kaže Jakov, jer su ovdje stvorena i dugogodišnja prijateljstva. Osim prijateljstva, kroz brojna natjecanja i putovanja u čak šest država osvojene su i visoke nagrade, ističe Marko Matijašćić, bivši student fakulteta, te priznaje da bez obzira na postignuća ipak “nije sve do pjevanja te da nije sve onako štreberski”.

Topla dobrodošlica i velik repertoar aktivnosti

Domagoj Penjin, još jedan bivši student FER-a, prepričao je svoje iskustvo u zboru.

“Poslije svakog nastupa obavezna su druženja uz hranu ili piće, a kako u zboru gotovo svatko svira barem jedan instrument, zapjeva se i do kasno u noć”, prisjeća se Domagoj. Iako nije sve do pjevanja, repertoar je velik, a pjevaju se i pjesme na različitim jezicima u širokom rasponu tematika. To uključuje laganije stvari koje izmame osmijeh na lice, a ima onih težih. Glazba je odlična i zabavna, a svi studenti su, kaže Domagoj, i više nego dobrodošli.

Tu dobrodošlicu osjetio je i Luka Penjin, student druge godine, koji je na nagovor srednjoškolskog prijatelja, aktivnog člana zbora, pristupio audiciji. Za TV Student prepričao je svoje iskustvo koje je, kaže, bilo jednostavno i bez posebne pripreme. Na audiciji je uz pratnju maestra na klaviru ponavljao note, a njegovo prethodno pjevačko iskustvo u mješovitom zboru bilo je ono što mu je osiguralo mjesto pripravnika u ovom akademskom zboru.

Osim glazbom, AKMUZ se bavi i humanitarnim radom. Ove godine nastavljaju humanitarnu akciju Nota ljubavi za djecu u Bistri te potiču sve koji mogu, pogotovo u ovim teškim vremenima, izdvojiti vrijeme ili financijsku pomoć za djecu s kroničnim bolestima. Moguće je donirati, a i volontirati, poručio je Juraj Fulir.