Foto: Pixabay
Prof. psih. Ivana Mrgan

Cimer je organizirao druženje iako ste mu rekli da učite za sutrašnji kolokvij. Nabili ste slušalice da ne čujete žamor i pokušali učiti. Dan poslije, nakon neprospavane noći i upitnog uratka na kolokviju ste se uputili na ručak. Odjednom se neka djevojka ubacila u red prije vas. Kuhate u sebi jer imate deja vu sinoćnjeg scenarija, ali ne znate što biste i kako rekli…

Asertivnost je komunikacijska vještina koja omogućuje da se izborimo za svoja prava, osiguravajući da se naše mišljenje i osjećaji uzmu u obzir, a da se pritom ne narušavaju prava drugih. Asertivno ponašanje nije agresivno, pasivno niti pasivno-agresivno. Ono je otvoreno, uvažavajuće i odgovorno. Osnovni elementi asertivnog odgovora na situaciju su:

1. jasno iskazivanje ponašanja koje nam smeta

2. izražavanje vlastitog mišljenja, osjećaja i/ili posljedica tog ponašanja te

3. jasno izražavanje našeg zahtjeva u budućim situacijama.

Asertivni odgovor je specifičan i konkretan, tiče se situacije (npr. “kad ne poštuješ dogovor o pozivanju društva, ja gubim dragocjeno vrijeme za učenje.”), a ne osobe (npr. “neodgovoran si!”).

Dotiče se posljedica (npr. “zbog toga se teže koncentriram i kasnije zaspim.”), a ne potrebe za ventiliranjem frustracija (npr. “mrzim kad to radiš.”).

Definira jasna očekivanja (“ubuduće mi radije reci ranije ili dogovorite druženje na drugom mjestu.”), a ne prijetnju ili povlačenje (“traži drugog cimera.” ili “s tobom se ne isplati dogovarati.”)

Dodatne strategije asertivne komunikacije tiču se tehnike poput “slomljene ploče” – ponavljanje argumenta: “teško se koncentriram kad je glazba glasna.”; isticanja diskrepancije’ – “…ranije si naveo da se slažeš, a sad me uvjeravaš u suprotno.” i slično.

I na kraju, imajte na umu da ljudi nisu rođeni s dobrim komunikacijskim vještinama; kao i svaki drugi set vještina potrebno ih je učiti i unapređivati samoprocjenom, edukacijom, svakodnevnom interakcijom i traženjem povratnih informacija.

RUBRIKA U SURADNJI S:

prof. psih. Ivana Mrgan,
kognitivno-bihevioralna terapeutkinja

Centar za osobni razvoj Apsiha

E-mail: ivana@apsiha.hr