Foto: Pixabay
Prof. psih. Ivana Mrgan

Kao i svaka bajka, i ova je ispunjena mitovima. Tako će većina perfekcionista isticati kako je postigla uspjeh upravo zbog visokih kriterija za svoju izvedbu i rezultate: “Nikad ne bih završio povijest da nisam učio i fusnote.” Nažalost, činjenica je da, kad je riječ o jednakim kompetencijama, perfekcionisti postižu slabiji uspjeh nego neperfekcionisti.

S druge strane, perfekcionisti često imaju teškoća s poštivanjem rokova i odgađanjem jer im ništa što rade nije dovoljno dobro pa stalno prolongiraju započinjanje, ali i završavanje zadatka: “Nisam znao ovo pitanje. Možda da još jednom prođem cijelo gradivo.” Ukratko, perfekcionizam se tiče niza samoporažavajućih misli i ponašanja povezanih s postavljanjem nerealno visokih ciljeva i standarda izvedbe.

U novije se vrijeme promiče ideja kako nije sav perfekcionizam loš i nepoželjan. Kako znati da je riječ o negativnom perfekcionizmu? Iznimna samokritičnost i usmjerenost na vlastite pogreške ono je što čini razliku i dugoročno negativno utječe na mentalno zdravlje i psihološku fleksibilnost. Ideje poput “Pogreška je neuspjeh.” ili “Ako nije savršeno, ništa ne valja.” te ponašanja poput stalna provjeravanja, kontroliranja, ulaganja iznimna truda ili potpuna izbjegavanja održavaju negativni perfekcionizam.

Ako ste se prepoznali u tekstu, u nastavku je nekoliko smjernica kako obuzdati perfekcionizam:

  1. Važite i izbjegavajte mišljenje “sve ili ništa” – naučite razlikovati važne i manje važne zadatke.
  2. Postavljajte realne ciljeve i podijelite ih u manje korake – uvedite malu nagradu na svakom od njih.
  3. Osvijestite svoje krute ideje vezane uz uspjeh i postignuće – preispitajte ih i ponovno procijenite.
  4. Pokušajte uložiti manje od 100 posto – eksperimentirajte sa standardima i pratite ishode.
  5. Usmjerite se na proces, a ne samo na rezultat – bit ćete opušteniji i aktivnije uključeni pa će i rezultati biti bolji.
  6. Slavite svoje pogreške – pokušajte razmišljati o pogreškama kao o novom učenju, a ne neuspjehu.
  7. Redovito pratite svoj napredak – osvijestite prednosti ublažavanja perfekcionizma.

RUBRIKA U SURADNJI S:

prof. psih. Ivana Mrgan,
kognitivno-bihevioralna terapeutkinja

Centar za osobni razvoj Apsiha

E-mail: ivana@apsiha.hr