Foto: Pixabay

Američko sveučilište Harvard sadrži veliku ponudu besplatnih online tečajeva, njih čak do 220 koji služe unapređivanju karijere i razvijanju znanja, a većina položenih tečajeva osigurava i certifikate. Tečajevi obuhvaćaju različita područja od geografije i povijesti, do kemije, fizike, ali i onih koji su povezani s društvenim znanostima. Evo koje smo izdvojili.

1. ‘Građanska politika u Americi: javno mišljenje, izbori, interesne skupine i mediji’, bavi se istraživanjem utjecaja političkih stranaka, kampanja, društvenih pokreta i medija na javno mnijenje, a analizira se i novi sustav vijesti. Polaznici mogu učiti o filtriranju interesa publike kroz novinske medije, ali i o razlici između demokratskih i republikanskih stranaka.

2. Tečaj pod nazivom ‘Retorika’: umjetnost uvjerljivog pisanja i javnog govora’ fokusira se na razlikovanje dobrih argumenata od retoričke tehnike te na pisanje uvjerljivih javnih govora.

3. ‘Uvod u digitalne humanističke znanosti’ tečaj je koji pokazuje kako upravljati brojnim istraživanjima pomoću besplatnih digitalnih alata koji olakšavaju obradu goleme količine tekstualnih podataka. Koriste se alati poput optičkog prepoznavanja znakova te Inicijative za kodiranje teksta pomoću kojih se analiziraju starija i novija digitalizirana izdanja. Digitalna humanistička znanost obuhvaća područja različitih disciplina, a danas je česta pojava u ustanovama poput muzeja, knjižnica ili arhiva koji svoje dokumente pretvaraju u digitalizirane materijale.

4. ‘Kineski book club’ predstavlja pet kineskih autora preko kojih se analizira suvremena kineska literatura i kultura, a poseban naglasak stavljen je na utjecaj kineske propagande na slobodu pojedinca. Tečaj pruža uvid u kineska medijska izdanja iz različitih perspektiva, uključujući politiku, etiku, kulturu i spol te tako izražava jasnije ideje o propagandnim tehnikama koje Kina koristi.

5. ‘Američka Vlada: ustavne zaklade’ tečaj je u trajanju od četiri tjedna koji je povezan s političkim znanostima. U njemu polaznici mogu učiti o tome kako Ustav SAD-a predstavlja ideju ‘ograničene vlade’, kako se dijeli vlast između savezne i državne vlasti te koja individualna prava imaju Amerikanci danas.

Ostale tečajeve i detalji o prijavama mogu se pronaći na službenoj stranici.