Foto: Petra Brkić

Iako je iza nas jedna duga i teška godina puna nedaća, i ona će se, kao i sve dosadašnje, završiti na isti način – božićnim jelkama, kuglicama, lampicama i mirisom božićnih kolačića. Božićni duh najviše se veže uz krug obitelji i obiteljska okupljanja, no što ako si student daleko od kuće? Uvijek možeš božićni duh dovesti u svoju sobu ili, na primjer, u auto.

Advent na kotačima

“Prošle godine nisam imao ni dom ni stan pa sam odlučio ukrasiti ono jedino što imam, a to je bio auto. S obzirom na to da nisam imao vrata na koja bi stavili vijenac, palo mi je na pamet da bi ga mogao staviti na vozačka vrata auta kao da je to moj dom”, govori Martin Stojčević, student Kineziološkog fakulteta. Njegova ga je okićena Opel Corsa, poznatija kao “Opel Xmass”, proslavila još prošle godine.

Martin je ove godine doživio brojne nedaće sa svojim slavnim limenim ljubimcem koji je dobio temperaturu, ali kako kaže, “ne onu 39, nego 139 stupnjeva Celzijusovih”, što bi bilo super da vozi mikrovalnu, ali on vozi “njemački avion na četiri kotača”. Sve je dogodovštine podijelio na svom Instagram profilu. Unatoč svemu, na nagovor prijatelja je pristao na još jedno organiziranje poznatog “Adventa na kotačima”.

Foto: Martin Stojčević

“Prošle godine smo se uz ukrašavanje družili i stvarali božićni duh, a ove godine smo svemu tome pridodali i kuhani gin uz poštivanje epidemioloških mjera, naravno”, ističe Martin i nastavlja da je proces ukrašavanja počeo još prije mjesec dana kad je krenuo naručivati lampice i ostalu opremu.

Da sve ponovno zablista bila su potrebna četiri sata truda i šest prijatelja iz Slavonije, Istre, Dalmacije, Zagreba, pa čak i Hercegovine. Najavio je da će uskoro biti moguća i dezinfekcija grla uz okićeni auto. Iako misli da više neće nastaviti tradiciju stvaranja svog Adventa na kotačima jer je zadnja godina fakulteta, iskreno se nada da će “netko i iduće godine okititi auto, biciklu, električni romobil ili bilo što drugo što bi studente moglo malo odvući od učenja u vrijeme kolokvija”.

Foto: Martin Stojčević

Malo je potrebno..

Svi ljubitelji božićnih radosti ove godine neće doći na svoje jer ni slavni Advent u Zagrebu više nije što je nekad bio. No, da je za užitak u božićnim radostima dovoljno samo malo truda pokazala je studentica Petra Brkić, koja je sa svojom prijateljicom ukrasila sobu u Studentskom domu Stjepan Radić i od nje napravila advent u malom.

“Potaknute novonastalom situacijom uzrokovanom korona virusom i iz ljubavi prema božićnim blagdanima, odlučile smo ovu godinu malo raskošnije urediti sobu. I do sada smo ukrašavale sobu, ali u manjoj mjeri s obzirom na to da smo bile u manjoj sobi”, kaže Petra. Dodaje da su ove godine, zbog epidemiološke situacije i mjera, sobu ukrasile samo zbog stvaranja božićnog duha i ljepšeg ugođaja. Proces ukrašavanja trajao je tri dana jer su prijateljice dekorirale sobu u pauzama od učenja.

“Božićni duh se uz lampice i ukrase vrlo lako stvori, ali obiteljski se stvara tek kada se vratimo doma jer svaki Božić i blagdane provedemo s najbližima”, priča Petra te ističe da Božić u krugu obitelji nosi jednu posebnu čar. Za nju Božić predstavlja ljubav, zajedništvo, toplinu i iščekivanje.

Da nisu samo studenti uzbuđeni ususret nadolazećim blagdanima pokazuju objave u grupi Studentskog doma Stjepan Radić kojima se odaje zahvalnost tetama čistačicama koje su na ulazima u neke od paviljona postavile ukrašena božićna drvca i nisu štedjele na trudu i kreativnosti.

“Pa nisu one iz osmog paviljona bolje od nas, znamo mi okititi bor”, kazala je jedna od veselih čistačica i time pokrenula natjecateljski božićni duh među suradnicama. Novi dekor izazvao je oduševljenje stanara ukrašenih paviljona, ali i svih ostalih studenata.