Foto: Pexels

Ured za zaštitu zdravlja studenata Sveučilišta u Zagrebu zatražio je sve sastavnice da započnu proces prikupljanja podataka zainteresiranih studenata za cijepljenje. Nakon što se prikupe njihovi podaci, Hrvatski zavod za javno zdravstvo odlučit će o rasporedu cijepljenja prema njihovim kriterijima prioriteta.

“Cijepljenjem naši studenti ne štite samo sebe nego i sve one s kim dolaze u kontakt te tako i oni sudjeluju u najučinkovitijem načinu suzbijanja pandemije”, tvrdi voditeljica Ureda za zaštitu zdravlja studenata Sveučilišta u Zagrebu Jesenka Jeličić. Objašnjava da se u Zagrebu obrazuje gotovo 70.000 studenata koji su u stalnom pokretu jer koriste javni prijevoz i održavaju konstantni kontakt s drugim ljudima.

Prednost zdravstvenim studijima

“Bila sam jako skeptična u vezi s cjepivom, ali mislim da nećemo baš imati izbora. Imala sam prigodu cijepiti se, ali nisam“, priznaje Alma Muratović, studentica politologije. Dodaje da će se uskoro sigurno cijepiti jer želi vidjeti svoje roditelje koje nije mogla posjetiti zbog koronavirusa, ali da to ipak neće obaviti preko Sveučilišta.

Kada će krenuti cijepljenje zainteresiranih studenata, još nije poznato. Za sada studenti mogu samo čekati zadužene službe da ih obavijeste. Voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin objašnjava da se organizirano cijepljenje studenata za sada primarno tiče zdravstvenih studija i onih studija koji zahtijevaju vježbe ili praktičnu nastavu.

Organizirano cijepljenje studenata za sada se primarno tiče zdravstvenih studija i onih studija koji zahtijevaju vježbe ili praktičnu nastavu

Studentica nutricionizma Marta Balun ističe problem manjka obavijesti na razini Sveučilišta. Zbog toga će, smatra, odziv studenata na poziv fakulteta na cijepljenje biti malen.

“Možda neki nisu znali da se tako može prijaviti ili su se, kao ja, zaboravili prijaviti”, ističe studentica.

“Dobili smo dopis od Ministarstva znanosti da iskažemo interes za cijepljenje nastavnog i nenastavnog osoblja, to smo i učinili”, navodi pak prodekanica za nastavu Fakulteta političkih znanosti Đana Luša.

Luša kaže da su također dobili i dopis sa Sveučilišta za dostavu zamolbe s obrazloženjem i brojem zainteresiranih studenata koji zadovoljavaju uvjete za prioritetno cijepljenje. Dio je fakulteta već poslao poveznicu za prijave studentima na e-mail, dok su neki fakulteti obavijest stavili na internet i društvene mreže.

Većina želi Pfizer

Da bi se prijavili za cijepljenje, studenti trebaju napisati osnovne podatke kao što su ime i prezime, OIB, datum rođenja, broj mobitela, e-adresa i mjesto boravka. Prema HZJZ-u, studenti neće moći birati cjepivo, cijepit će se onim cjepivom koje je na raspolaganju.

“Bilo bi me strah cijepiti se bilo kojim cjepivom jer nije ugodan osjećaj i ne znaš kako će ti tijelo to podnijeti, ali ću pregristi jezik i riješiti to onim što mi bude ponuđeno”, objašnjava Alma.

Dio je fakulteta već poslao link za prijave studentima na e-mail, dok su neki fakulteti obavijest stavili na internet i društvene mreže

Putem grupe na Facebooku “Studenti Hr” internetskim anketnim upitnikom ispitivano je mišljenje studenata o cijepljenju. Anketni upitnik bio je aktivan od 11. svibnja do 13. svibnja 2021., a sudjelovale su 123 osobe. Rezultati su pokazali da se gotovo 60 posto studenata namjerava cijepiti. Više od 50 posto studenata smatra da sustav neće funkcionirati i da će zato proći mnogo vremena dok oni dođu na red. Gotovo 60 posto studenata boji se nuspojava cjepiva.

Pitali smo studente i imaju li neke preferencije u vezi s cjepivom. Njih 63 posto ima. Najviše njih želi BioNTechovo Pfizer cjepivo, dok je druga po prioritetima Moderna. Rezultati su pokazali i da se 75 posto studentica ne želi cijepiti AstraZenecom zbog straha od ugrušaka u krvi.