Foto: Matea Petrović/Global

Erasmus+ uhodan je program studentske razmjene iznimno popularan posljednjih nekoliko godina, ali osim njega postoje razni drugi programi mobilnosti, a jedan od njih je i Ceepus program.

Manje poznat, ali zanimljiv, Ceepus je regionalan program koji povezuje određene članice Ceepus mreže, a među zemljama koje imaju sklopljen ugovor su Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Češka, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija, kao i Hrvatska.

Student politologije Giorgi Gogoladze sudjelovao je u Ceepus programu razmjene za sveučilišne studije i otišao u Češku u Brno te se vratio s iznimno pozitivnim iskustvom. Budući da se prekasno sjetio prijaviti na Erasmus koji zahtijeva znatan broj priložene dokumentacije, prijavio se za Ceepus za koji je prijava mnogo jednostavnija ako se ide na jednostavniju razmjenu.

Manje papirologije zahtijeva mobilnost u Ceepus mreži, odnosno odabir jedne od dviju ponuđenih država među tri u mreži. U slučaju zahtijevanja zemlje koja nije umrežena sa sveučilištem iz kojega student odlazi na razmjenu, proces je kompliciraniji.

Neke od zemalja koje imaju sklopljen ugovor su Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija, kao i Hrvatska

“Sama razmjena se ne razlikuje od Erasmusa, jedino što stipendija podliježe uvjetima zemlje u koju se na razmjenu ide kako bi pokrivala sve troškove. Isplaćuje se na mjesečnoj bazi, što je dosta praktičnije od Erasmusa, a cijeli popis stipendija za određene države i sveučilišta unaprijed je naveden”, kaže Giorgi.

Nakon cijelog semestra provedenog u Brnu, Giorgi razmjene smatra sjajnim iskustvom, što zbog društvenog života koji je sjajan, što zbog mnogo novih poznanstava, ali isto tako i uviđa drukčiji način obrazovanja.

Ceepus, srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije, ključni je program akademske mobilnosti studenata i profesora srednje i jugoistočne Europe. Ima značajan utjecaj na bolje međuljudske odnose te bi mu se trebalo pridavati više pažnje i poticati studente jer postoje znatne prednosti i jednostavniji način priključenja. Gabrijela Šalić