Foto: Pixabay
Prof. psih. Ivana Mrgan

Možda ste imali iskustvo sa sustanarom koji, beskompromisno usmjeren na svoj komfor, redovito pojede onaj jogurt koji ste si ostavili za poslije. Ili još gore – s nekom sustanarkom ili susjedom koja, bezobrazno ignorirajući definiciju osobnog prostora, navraća kad god je njoj zgodno i ne zamara se time da morate učiti jer sutra imate kolokvij.

Istraživanje Eurostudent VI., koje je 2016. godine provedeno na uzorku hrvatskih studenata, upozorava na zaključak kako polovica studenata ima status podstanara, živi u svom stanu ili u studentskom domu. Ako tome pridodamo da je, prema istom istraživanju, tijekom semestra 44 posto studenata obavljalo neki plaćeni stalni ili povremeni posao, dolazimo do zaključka da je studij u socijalnom i ekonomskom kontekstu vrlo zahtjevno razdoblje. Prema svemu sudeći, sustanarstvo je jedno od životnih iskustva koje često u tom razdoblju, bilo pozitivno ili negativno, značajno utječe na razvoj radnih i drugih navika, stavova i socijalnih vještina pojedinca.

Kako bi to iskustvo bilo pozitivno i razvojno, a ne izvor nesuglasica i stresa, dajemo vam nekoliko savjeta.

Budite otvoreni za prihvaćanje pozitivnih navika ili vještina svojih ‘cimera’. Istraživanja su pokazala da neformalna interakcija među sustanarima može pozitivno utjecati na navike hranjenja, tjelovježbe, pa čak i akademske ishode jer mogu obogatiti repertoar postojećih vještina i znanja s kojima baratate, biti poticaj kad padne motivacija za učenje ili pomoć u krizama. Studentsko doba je izazovno i svaka podrška je dobrodošla, pogotovo ako dolazi od osobe po dobi i interesima bliskoj vama, koja prolazi slična iskustva.

Imajte na umu da utjecaj sustanara nije nužno samo pozitivan i pazite se štetnih obrazaca koje možete preuzeti od njih. Naime, prema istraživanjima, negativne navike “cimera” koje “pokupimo”’ traju dulje nego samo sustanarstvo i mogu osjetno utjecati na osobnu dobrobit, ali i na akademski uspjeh pojedinca. Upravo stoga se potrudite i uvesti korisne zajedničke navike ili obrasce, poput zajedničkog bavljenja sportom ili nekim hobijem i sl.

’Cimerstvo’ može biti otrežnjujuće iskustvo u smislu da formirate jasne stavove o tome što vam u suživotu nije prihvatljivo i da izgradite vlastite granice. Kakva su pravila vezano uz tulume u sobi ili stanu? Koji je raspored čišćenja i što to točno podrazumijeva? Koji troškovi su zajednički i kako se raspoređuju? Sustanarstvo je prigoda da testirate i izgradite svoju empatiju i strpljenje, ali i asertivnost.

Suživot s osobom iz drugog kraja ili čak zemlje, doticaj s različitim socijalnim i kulturnim utjecajima, ako ste za njih otvoreni, mogu biti obogaćujući i pozitivno utjecati na ‘omekšavanje’ određenih predrasuda i stereotipa. Tako Dalmatinci prestaju biti “oni lijeni”, shvatite da Slavonci ne jedu slaninu sa svime i slično. Osim ovih benignijih, česti su i oni nešto ozbiljniji stereotipi koji mogu biti ograničavajući ili čak štetni za odnose. Otvorenost da učimo o drugima i interes da upoznamo osobu kao takvu može pridonijeti slabljenju stereotipa i predrasuda, što se očituje u pozitivnijim stavovima, ali i ponašanjima u socijalnim interakcijama.

Želimo vam odlične cimere ili barem korisna iskustva, i jedno i drugo vas izgrađuje i obogaćuje.

RUBRIKA U SURADNJI S:

prof. psih. Ivana Mrgan,
kognitivno-bihevioralna terapeutkinja

Centar za osobni razvoj Apsiha

E-mail: ivana@apsiha.hr