Foto: Kristina Uremović/Global

Luka, Fran i Ivan, neki su od osnivača Udruge studenata Grada Zagreba, a prije tri godine, kada su je odlučili osnovati, nisu imali ništa osim ideje i velike motivacije. Počeli su od nule, bez ikakvog iskustva u poduzetništvu, poslovnoj komunikaciji i bez sponzora – a danas predstavljaju jedan od svojih projekata na LEAP Summitu, pred mnoštvom ljudi.

Od samog osnutka Udruge naporno su radili u osmišljavanju projekata što je na kraju urodilo plodom. Pobijedili su na dva od tri natječaja te tako sudjelovali na dva velika projekta u sklopu Europskih sveučilišnih igara i Hrvatskih svjetskih igara. Sami su si dokazali da se s mnogo rada i stalnog učenja može izboriti za svoje mjesto pod suncem.

All sides of Zagreb

“Sudjelovanje na raznim projektima i natjecanjima svima nam je promijenilo život, počeli smo stvari gledati iz drukčije perspektive te smo shvatili da na neka vrata samo treba pokucati kako bi se otvorila”, rekao je Luka Krznarić, predsjednik Udruge.

“Malim koracima do velikog uspjeha”, moto je mlade i perspektivne Udruge studenata Grada Zagreba koja okuplja oko 20 aktivnih članova, studenata različitih fakulteta. Područje interesa rada proteže se od menadžmenta i poduzetništva do zaštite ljudskih prava te turizma, sporta i kulture, kao i promocije ne samo grada Zagreba nego cijele Hrvatske.

Članovi Udruge pozivaju sve studente koji su zainteresirani za suradnju s bilo kakvim projektima i idejama da im se jave, a zauzvrat nude širok spektar znanja, poslovnih vještina, kao i iskustva koja se rijetko kada mogu dobiti na fakultetu

Na Europskim sveučilišnim igrama, pobijedili su s projektom “All sides of Zagreb” kojim su posjetiteljima dali uvid u turističku i kulturnu ponudu grada Zagreba. S obzirom na to da je riječ o mlađoj populaciji, odlučili su organizirati Trial bike event u studentskom domu “Stjepan Radić” te jednodnevni izlet na Sljeme kako bi korisno i zabavno upotpunili slobodno vrijeme sudionika.

Imali su mentorsku podršku glavnih organizatora ESI – HAMAG-BICRO-a koji su prepoznali njihov potencijal te im uputili poziv za sudjelovanje na LEAP Summitu, jednoj od prestižnih konferencija za mlade poduzetnike koja se nedavno održala u Zagrebu. Projekt udruge prezentirali su predsjednik Udruge Luka Krznarić i Fran Nemec s Veleučilišta “Baltazar” te Ivan Vučenik s Pravnog fakulteta.

“Bila nam je velika čast prezentirati svoj projekt na tako važnoj konferenciji”, rekao je Nemec.

Traže nove članove

Drugi projekt za Hrvatske svjetske igre zvao se “Sve na dlanu” u kojem su djeci hrvatskih iseljenika, kroz tradiciju prezentirali Hrvatsku kao malu, ali perspektivnu zemlju. Svaki dan im je bio ispunjen raznim aktivnostima, od predstavljanja hrvatske tradicije na Agrosajmu, gdje su posjetitelji mogli vidjeti, kušati i kupiti domaće hrvatske proizvode, do besplatnog izleta u svjetski poznatu tvrtku Rimac automobili.

Bez obzira na dosadašnje rezultate, članovi Udruge ne planiraju stati sa svojim aktivnostima. Dapače, sav uspjeh koji su postigli dao im je dodatni vjetar u leđa. Vrijedno rade na novim projektima, a to da se natječu u finalu za pristupanje na Akademiju regionalnog razvoja i EU-ovih fondova, ujedno će povećati njihov sektor i područje djelovanja.

Osim toga, rade i na povećanju broja aktivnih članova jer zbog opsega posla više ne mogu sami pokriti sve aktivnosti koje zahtijeva rad na projektima. Zato članovi Udruge pozivaju sve studente koji su zainteresirani za suradnju s bilo kakvim projektima i idejama da im se jave bez ikakvog ustručavanja. Zauzvrat nude širok spektar znanja, poslovnih vještina, kao i iskustva koja se rijetko kada mogu dobiti na fakultetu, ali i vrlo široku mrežu poslovnih kontakata koji bi mogli biti vrlo korisni u budućnosti.