Foto: Mia Bura

Prošloga tjedna održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća povodom Dana Fakulteta političkih znanosti na kojoj su dodijeljena priznanja dekana za proteklu akademsku godinu. Među dobitnicima svoje je mjesto pronašao i Diplomatski klub Fakulteta političkih znanosti, koji je nagrađen za doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti i ugledu Fakulteta. Što je ključ uspjeha studentske udruge, koji su izazovi i kako ih premostiti, kako zainteresirati druge za svoj rad? O svemu tome porazgovarali smo s predsjednikom Ronaldom Filipčićem, studentom IV. godine preddiplomskog studija politologije.

Za početak, čestitke na nedavnom uspjehu. Možete li čitateljima ukratko objasniti čime se primarno bavi Diplomatski klub i zašto je zaslužio ovu nagradu?

Hvala na čestitkama. Diplomatski klub relativno je mlada udruga, koja okuplja studentice i studente zainteresirane za međunarodne odnose i diplomaciju, kako s našeg tako i s ostalih sastavnica Sveučilišta. Valja napomenuti kako smo jedina studentska udruga u Hrvatskoj ovoga karaktera te se primarno bavimo organizacijom raznih panela, predavanja, konferencija i radionica pretežno vanjsko-političke tematike.

Tijekom tri godine postojanja održali smo velik broj takvih događaja, u samostalnoj organizaciji ili suradnji, od kojih izdvajam simulacije Vijeća Europske unije i Vijeća sigurnosti UN-a prilikom koje smo ugostili kolegice i kolege iz inozemstva, a na proljeće smo održali i Tribinu o Brexitu, u suradnji s fakultetskim Klubom studenata. Također, surađujemo s brojnim institucijama – Uredom za informiranje Europskog parlamenta, Institutom za razvoj i međunarodne odnose, zakladom Hanns Seidel…

Koji su bili najveći izazovi s kojima se Klub susretao u ove tri godine i kako ste ih prevladali?

S obzirom na mladost, puno je truda uloženo u izgradnju udruge u smislu funkcionalnosti, ali i prepoznatljivosti, pa nam je jedna od ključnih zadaća bila upoznati te zainteresirati studente i organizacije povezane s područjima kojima se bavimo s našim radom,  s ciljem da ugled Diplomatskog kluba konstantno raste. Vjerujem da ovo govorim u ime svih dosadašnjih uprava, kada kažem da je nemjerljivo zadovoljstvo vidjeti da je vaš rad prepoznat i cijenjen od strane kolega, uglednih organizacija i  akademske zajednice. Isto tako, vjerujem da još imamo puno prostora za napredak u tom smjeru.

Da budem iskren, izazova uvijek ima. Kao i većina studentskih udruga, muku mučimo s nedostatkom financijskih sredstava, što nerijetko zna projekte odrediti u sasvim drugačijem smjeru. No ne damo da nas isto značajnije ograničava, zahvaljujući ponajprije našim članicama i članovima koji ulažu iznimno puno slobodnog vremena, truda i znanja. Time za sada uspješno kompenziramo sve izazove na koje nailazimo.

Što je najbolje što pojedinac može naučiti u djelovanju kroz vašu udrugu i koji je ključ njenog uspjeha?

Smatram kako Diplomatski klub može pružiti kvalitetnu priliku da sudjelujete izravno ili u organizaciji različitih formata koji su povezani s aktualnostima u međunarodnim odnosima i na taj vas način, nadamo se, bolje pripremiti za potencijalne poslove kojima se želite baviti u budućnosti. Klub se trudi ponuditi kvalitetan praktični sadržaj u svrhu valoriziranja stečenih teorijskih znanja te upoznavanja s diplomatskom praksom, kulturnom i međunarodnom suradnjom. Moram istaknuti kako je nemali broj naših članova kapitalizirao naučeno stažiranjima u Hrvatskoj i inozemstvu, a kasnije i zaposlenjima.

Zasigurno se korisnim pokazao širok spektar kontakata koje steknete kada uđete u ovaj svijet, za koji iz iskustva mogu potvrditi da pridonosi istodobno osobnom i profesionalnom razvoju. Iako, kao i svugdje, ponekad imamo problema, uspješno ih prevladavamo otvorenom komunikacijom i prijateljskim pristupom. Struktura studentskih udruga uči vas strpljenju, poniznosti, motivira vas da dajete najbolje od sebe i djelujete kolektivno. U Klubu smo svi isti, netko to samo formalno mora voditi.  A i vjerujem kako je Diplomatski klub uzrokom brojnim prijateljstava, koja će se održati i kasnije stvaranjem male mreže kada u budućnosti dobijemo priliku profesionalno djelovati.

Koji su planovi u narednoj akademskoj godini?

Za početak, u zimskom semestru planirali smo održavanje dva projekta za koje smo osigurali financiranje od strane Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Prvi među njima je Case Study: Arbitražni sastanak koji će se održati 15. studenoga. Riječ je projektu kojim se želi približiti bilateralne izazove Hrvatske i Slovenije iz perspektive akademskih stručnjaka te konačno ponuditi uvid lišen političke eksploatacije. Realizacija događaja zamišljena je kroz dva dijela, pri čemu je ujutro predviđena panel rasprava na kojoj će sudjelovati profesori sa zagrebačkog i ljubljanskog Sveučilišta, dok će u popodnevnim satima biti održana simulacija arbitražnog sastanka slovenskih i hrvatskih studenata, koji će argumentiranom raspravom pokušati prevladati prijepore i iznaći zajedničko rješenje.

Nakon toga, sredinom prosinca u planu je veliki projekt pod nazivom Mini škola diplomacije, kojim želimo pridonijeti boljem razumijevanju složenosti i širine pojma diplomacije, kao i same diplomatske profesije kroz niz panela i predavanja. Želja nam je pokriti širok spektar tema, od vojne diplomacije do diplomatskog protokola, a posebna pozornost bit će na temi gospodarske diplomacije, koju osobno smatram jednim od najvažnijih aspekata hrvatske vanjske politike.

I za kraj, iskustveni predsjednički savjet, na koji način voditi udrugu i učiniti ju uspješnom i prepoznatljivom?

Uh, kakvo pitanje! Kao novi predsjednik ne želim još davati savjete jer je mandat tek počeo, ali mogu samo reći da ćemo nastaviti raditi predano i angažirano te ćemo Dekanovu nagradu iskoristiti kao motivaciju, ali i odgovornost i poticaj za daljnje uspjehe. Malo besramne promocije za kraj uz podsjetnik svima: petak, 15.11. od 10:30, dvorana A – panel Case Study: Arbitražni sastanak. Vidimo se!