Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak svoje nezadovoljstvo dopisom rektora Damira Borasa podijelila je putem vlastite Facebook stranice, gdje je istaknula da Sveučilište čekaju velike promjene po pitanju kvalitete obrazovanja te da se takve prilike ne smiju propustiti.

Oštre kritike upućene su direktno i samome rektoru Borasu za kojeg smatra da se o novoj akademskoj godini, koja će zbog pandemije koronavirusa biti najizazovnija do sada, trebao oglasiti ranije. 

“Jučer se probudio i rektorat Sveučilišta u Zagrebu te je sredinom rujna konačno poslao i pismo rektora dekanicama i dekanima Sveučilišta. Nema niti riječi o tome što će Sveučilište u Zagrebu u sklopu svoje autonomije osigurati kao potporu sastavnicama, nastavnicima i studentima. Gdje je oprema, edukacija, strateško vođenje? Kako ćemo iskoristiti prilike za smislenu digitalnu transformaciju sveučilišta i za unapređenje kvalitete obrazovanja? Ili se to ne smije pitati da rektor nekoga od nas (ponovno) ne tuži”, komentirala je Divjak.

Osim rektora, meta kritika je i dokument “Preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije”, koji je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio još 2. rujna. Prema njemu, Sveučilište je sudjelovalo u donošenju preporuka, no javnosti nije poznato tko točno stoji iza toga. 

“Sada barem imamo priznanje da je Sveučilište u Zagrebu (djelomični) krivac za proturječnosti iz Preporuka i neprobavljive metodičko-pedagoško-psihološko-didaktičke umotvorine iz tog dokumenta. Sveučilište u Zagrebu ‘preferira klasični način izvođenja nastave jer ga smatra optimalnim za sve programe koju su akreditirani kao takvi studijski programi’. Takva se besmislena formulacija pojavila i u spomenutim Preporukama bez da je ikome od autora palo na pamet da kad su ti programi bili akreditirani nije bilo pandemije niti epidemioloških mjera te da se u dvoranu od 150 mjesta moglo smjestiti 150 studenata, a danas jedva 40. Stoga je pozivanje na akreditaciju kao razlog za izvođenje programa na ‘klasični’ način besmislica’, napisala je bivša ministrica.

Kasnije u dopisu, rektor Boras stavlja naglasak na brucoše te one studente kojima je potrebno osigurati adekvatne laboratorijske vježbe. U tom bi slučaju, nastava uživo bila najbolja opcija, no ako se ukaže potreba za provođenjem nastave na daljinu, to će također biti omogućeno. Divjak je uočila da se razmišljanja Borasa poklapaju s njezinim esejom “Kako organizirati nastavu na visokim učilištima?”, koji je objavljen ranije u kolovozu te pojedinačnim odlukama većine fakulteta koji nisu čekali kasnu intervenciju rektora. 

“Izgleda da su u rektoratu nešto naučili u posljednjih nekoliko tjedana, ali sada se postavlja pitanje kako da se istovremeno radi u skladu s ovim smjernicama rektora i Preporukama HZJZ-a”, pitanje je koje upućuje Divjak.

Kuda ide Sveučilište u Zagrebu? Krajnje je vrijeme za raspravu o kvaliteti obrazovanja i korištenje prilika za velike…

Objavljuje Blaženka DivjakUtorak, 15. rujna 2020.