Foto: Katarina Kušec/Global

Studenti doma na Lašćini od danas opet mogu jesti u svom restoranu. Uslijed nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom gotovo su sve studentske menze svoja vrata zatvorile. Jednaka je situacija snašla i žitelje Studentskog doma Lašćina čija je obustava subvencionirane prehrane nastupila u petak 27. ožujka.

Zahvaljujući samoinicijativi Studentskog odbora Lašćina, a vjerojatno i novinarskim upitima, menza je od ovog ponedjeljka opet otvorena. Naime, studenti nisu skrivali nezadovoljstvo jer su neki ostali u domu tijekom cijelog razdoblja, a u posljednja dva tjedna vratila se petina stanara. Unatoč tome, menza im do sada nije otvarala vrata.

Za trajanja karantene, jedina otvorena menza bila je ona na Savi, a pohodili su ju i brojni žitelji Cvjetnog naselja. Međutim, javnim je prijevozom stanarima Lašćine do Save potrebno sat vremena vožnje u jednom smjeru, a na snazi je bila i obustava javnog prometa tijekom karantene, koja je tešku situaciju učinila nemogućom. Otkako su mjere kriznog stožera jenjale, Cvjetnom je menza 18. svibnja vraćena, a na Savi je prije četiri dana otvorena i brza, dok su studenti Lašćine, unatoč petini povratnika, do danas bili osuđeni na snalaženje.

27 studenata bilo je lišeno mogućnosti odlaska u obiteljski dom pa su karantenu proveli na Lašćini

Inače, 27 studenata bilo je lišeno mogućnosti odlaska u obiteljski dom pa su karantenu proveli na Lašćini. Kada je javno obznanjeno da je dvoje studenata sa Save u samoizolaciji, u cilju očuvanja vlastitog zdravlja, a na uštrb svježih subvencioniranih jela, stanari Lašćine suprotstavili su se naredbi SC-a da se tamo presele.

“Odmah nam je bilo jasno da bi svakodnevnim naručivanjem hrane uskoro svi ostali gladni pa se nismo imali što puno misliti, nego smo se odmah organizirali da namirnice kupujemo iz improvizirane zajedničke blagajne i kuhamo naizmjenično u većim grupama”, kazao je predsjednik Lašćinskog odbora Kristian Harak.

Studenti su se u vezi otvaranja menze prvotno obratili upravitelju Lašćine Željku Šarčeviću s kojim njeguju suradnički odnos, ali zbog unutarnjeg ustroja Studentskog centra kao pravne osobe podijeljene na tri djelatnosti: smještaj, prehranu i kulturu; upravitelju su ruke po pitanju menze vezane jer odjel prehrane nije pod njegovom ingerencijom.

“Bilježi se određeni trend povratka studenata koji su uoči karantene napustili svoja domska mjesta pa se čini mogućim da će se menza ponovno otvoriti”, rekao je Šarčević 28. svibnja, ali bez konkretnog datuma i uz napomenu potencijalne neisplativosti rada menze s obzirom na malen broj stanara i zatvorene obližnje fakultete čiji su studenti česti gosti ove menze.

Dugih 65 dana snalaženja oko onog esencijalnog, studenti komentiraju s gorčinom.

Rastom stvaranja pritiska studenata, na novinarski upit o otvaranju menze je konačno došao odgovor o otvaranju s prvim danom lipnja

“Prva mi je rekacija bila: Bože moj, a di ću jest’?! Jasno mi je da menza za nas 28 ne može bit’ profitabilna, ali to ni nije njezina uloga. Radi se o ispostavi SC-a tj. restoranu pod upravom Sveučilišta, koje financira država. Primarna uloga SC-a nije stjecanje profita, već utaživanje gladi studenata kako bi se učinkovito posvetili akademskom napredovanju”, kazao je student Petar Vrvilo.

Rastom stvaranja pritiska studenata, na novinarski upit o otvaranju menze je konačno došao odgovor o otvaranju s prvim danom lipnja, ali tek desetak minuta nakon što je Odbor uputio mail apelirajući: “… činjenica je da je uloga menze primarno društvena – u ovom specifičnom pitanju: hranjenja studenata. Budući da studentska populacija predstavlja pokretače i nositelje ključnih društvenih promjena, svako ulaganje u studente ujedno je ulaganje u budućnost ove zemlje”.