Foto: Pixabay

Početkom lipnja počela je provedba 12. državne mature, koju je na ljetnom roku prijavilo 31.779 pristupnika, od toga 27.008 učenika i 4771 kandidat, stoji u priopćenju Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Provedba državne mature na ljetnom roku počela je ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina, a prvi obvezni predmet bio je engleski jezik, čija se viša razina pisala 4. lipnja. Od izbornih predmeta maturanti su najprije pisali biologiju koja je drugi najčešće prijavljeni izborni predmet, a prijavilo ju je nešto više od 5200 maturanata. Više prijava od biologije imala je samo fizika koju je prijavilo više od 7200 učenika.

Sedam zaraženih učenika

Početkom svibnja Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa u kojima se nalaže da će učenici koji se za pisanja ispita zateknu u samoizolaciji ispit pisati u odvojenim prostorijama, s drugim učenicima u samoizolaciji i pod posebnim maskama te da će učenici pozitivni na koronavirus ispite polagati tek na jesenskom roku.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) tada je smatrao da upute proturječe epidemiološkim mjerama koje su na snazi, zbog čega su, neuspješno, tražili povlačenje uputa. NSZSSH nije odgovorio na upit o tome kako komentiraju trenutačnu provedbu državne mature ni je li bilo pritužbi nastavnika na provedbu državne mature prema objavljenim uputama HZJZ-a.

Na pitanje koliko je učenika ispite iz engleskog jezika na višoj i osnovnoj razini pisalo u samoizolaciji i koliko ih zbog bolesti nije moglo pristupiti ispitu, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) odgovorio je da će ti podatci biti dostupni tek nakon ocjenjivanja ispita i neposredno prije objave rezultata 14. srpnja.

Ipak, nedavno imenovani ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović izjavio je da ispitu iz više razine engleskog jezika zbog koronavirusa nije pristupilo sedam učenika, dok je njih petero ispit pisalo u samoizolaciji.

Naveo je i da svi kandidati koji nisu učenici završnih razreda srednje škole ispite pišu u zgradama fakulteta gdje ih, u dogovoru s NCVVO-om, čuvaju zaposlenici fakulteta.

Ispit pisala sama

Maturantica Klara Dukić za pisanja ispita iz engleskog jezika bila je u samoizolaciji. Ističe da su članovi njezine obitelji dan prije ispita dobili simptome bolesti pa se obratila svojoj razrednici koja ju je uputila ispitnom koordinatoru u školi.

“Morala sam doći deset minuta poslije ostalih, profesor je došao po mene pred školu, zatim su mi izmjerili temperaturu, dezinficirala sam ruke i onda su me najkraćim putom odveli do razreda“, objašnjava Klara. Naglasila je i da je ispit pisala sama u jednoj manjoj učionici uz dva profesora koji su je čuvali za pisanja ispita. Tvrdi da je ona ispit pisala na jednom kraju učionice, dok su je profesori promatrali s drugog kraja, ali da je su sva ostala pravila bila ista.

“Jedini problem mi je bio taj što se nisam mogla vidjeti s prijateljima, eventualno ponavljati prije ispita i na kraju odmah uživo prokomentirati ispit”, priznala je.

Maturantica gimnazije iz Čakovca Izidora Pongrac ističe da je zadovoljna načinom na koji se matura održava, ali da joj smetaju maske koje, prema njezinu mišljenju, smanjuju koncentraciju tijekom pisanja ispita zbog nedostatka kisika.

Mjere se poštuju

“Pri ulasku u školu mjerila se temperatura, nošenje maske bilo je obvezno, a u svakoj učionici moglo je biti do deset učenika što je poremetilo rad škole zbog toga što je bilo potrebno više učionica pa su ostali đaci tog dana nastavu morali održavati online“, objašnjava maturantica Izidora. Ističe da su na dan ispita iz engleskog jezika dvije osobe u njezinoj generaciji našle u samoizolaciji.

“Iako se u početku najavljivalo da te osobe neće moći pristupiti ljetnom roku, ipak im je omogućeno pisanje ispita tako što su te osobe bile same u učionici i imale su vlastiti ulaz u školu”, tvrdi Izidora.

Maturantica Heda Draginić također je zadovoljna provođenjem mature, a problem joj je također bila maska.

“Epidemiološke mjere su se poštivale, mjerila se temperatura, dezinficirale su se ruke, klupe u učionicama bile su razmaknute, a većina nas je imala vlastite kemijske olovke”, istaknula je Heda.

Tvrdi da su svi učenici nosili maske jer se onima koji ne bi eventualno htjeli nositi masku moglo uskratiti pravo polaganja ispita.

U Sisačno-moslavačkoj županiji osnovana tri ispitna centra

Zbog razornog potresa u kojem su stradale brojne škole u Sisačno-moslavačkoj županiji, na području te županije osnovana su tri školska ispitna centra za polaganje državne mature da bi svi učenici mogli pristupiti ispitima državne mature, navodi NCVVO u priopćenju.

Na jesenskom roku moguć upis na fakultete na kojima je kvota popunjena

Rektorski zbor odlučio je da će nepristupanje ispitima državne mature zbog okolnosti uzorkovanih pandemijom smatrati opravdanim. Odluka je donesena nakon negodovanja zbog ranijih uputa kojima bi maturantima s koronavirusom bilo onemogućeno pisanje ispita. Maturanti koji će državnu maturu pisati na jesenskom upisnom roku, moći će se upisati na studijski program koji žele, ali pod uvjetom da postignu isti ili veći broj bodova od kandidata koji je taj studijski program upisao s najmanjim brojem bodova na ljetnom roku. Dakle, maturantima koji zadovolje uvjete omogućit će se upis izvan upisne kvote na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja i u skladu s mogućnostima visokoga učilišta.