Foto: Dorian Višnjić/Global

Sve više hrvatskih studenata odlazi u zemlju velikih prilika kako bi doživjeli pravi američki san. Broj hrvatskih studenata koji odlaze u Sjedinjene američke države kontinuirano raste. Institut za razvoj i obrazovanje u suradnji s američkim veleposlanstvom po peti put je organizirao sajam EducationUSA kako bi se studenti i učenici informirali o stipendijama i programima na raznim američkim visokim učilištima i sveučilištima.

Na sajmu EducationUSA predstavljeno je sedam privatnih i sedam javnih američkih sveučilišta. Cilj sajma i Instituta za razvoj obrazovanja je pružiti hrvatskim studentima priliku kvalitetnog obrazovanja.

Velika fleksibilnost tijekom studija

“Mi smatramo da je kvalitetu studija moguće podići samo tako da studenti imaju prilike učiti i izvan mjesta u kojem studiraju, dakle da imaju iskustvo studiranja na drugim sveučilištima s ljudima iz inozemstva, zbog toga organiziramo sajam”, kazao je Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO.

Hrvatskim studentima privlačna su američka sveučilišta zbog njihova načina studiranja i sustava obrazovanja. Američki koledži pružaju studentima priliku da više puta promijene program koji žele studirati bez previše komplikacija.

Hrvatski studenti smatraju da u SAD-u mogu steći iskustva koja ne mogu u u svojoj zemlji

“Najviše ih privlači ta mogućnost izbora – sveučilišta imaju velik broj programa, osim toga fleksibilnost pri samoj prijavi, ali i tijekom studiranja”, istaknula je Maja Balen, obrazovna savjetnica IRO-a.

“U SAD-u tijekom prve dvije godine studiranja većina studenata promjeni odabran smjer preddiplomskog studija tri do pet puta, to je jedan od razloga zašto je američki sustav toliko poželjan”, istaknuo je predstavnik sveučilišta Michigan State. Hrvatski studenti smatraju da u SAD-u mogu steći iskustva koja ne mogu u Hrvatskoj.

Foto: Dorian Višnjić/Global

“Htio bih isprobati američki način života, da usput radim nešto korisno kroz studij, želim studirati biznis financije ili matematiku”, rekao je Denis Nesić, student 2. godine PMF-a.

“Želim studirati u SAD-u zato sto smatram da naše obrazovanje nije toliko vezano za neke praksu”, kazao je još jedan student.

Više prakse, manje teorije

Obrazovanje u SAD-u se znatno razlikuje od onog u Hrvatskoj. Postoji više praktičnog rada, drukčiji odnos s profesorima i život unutar sveučilišnog kampusa, što stvara posebno iskustvo studiranja. No svako sveučilište i visoko učilište ima svoje kriterije. Studenti prilikom prijave moraju dobro provjeriti koji fakultet daje prednost čemu. “Svi se fakulteti fokusiraju na izvannastavne aktivnosti, dakle gleda se osoba kao cjelina, a ne broj ili rezultat standardiziranog testa”, objasnila je Balen.

Studentima su ponuđene razne vrste stipendija

Kriteriji za stipendije ovise od fakulteta do fakulteta. Većina traži dobre rezultate na standardiziranim testovima i dobre ocjene. Dosta fakulteta traži pisma preporuke i motivacijska pisma. Balen je objasnila da postoje raznolike stipendije, mogu biti djelomične, potpune, neke pokrivaju i troškove knjiga i života na kampusu. Kvalificiranje za stipendije ovisi o kvaliteti prijave kandidata.

“Mi imamo stipendije koje počinju od 11.000 dolara i punu stipendiju mogu ostvariti oni studenti koji imaju iznadprosječne ocjene i dobar rezultat na standardiziranom testu SAT”, rekla je predstavnica sveučilišta Furman, Candice Chan.