Foto: Pixabay

Europska sveučilišta bila su prisiljena hitno reagirati na širenje zaraze. Zbog toga su studenti jednako brzo morali odlučiti o sudbini svog obrazovanja – ostati u stranoj državi ili prekinuti svoje školovanje u inozemstvu?

“I ostanak i povratak sa sobom nosi određeni rizik te tu odluku kao punoljetne osobe sami donosite”, javili su iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Na svojoj su internetskoj stranici sveučilištima predložili fleksibilniji pristup pri vrednovanju ishoda učenja.

Viša sila

Iako se iznosi troškova razlikuju od zemlje do zemlje, potvrdili su da će se većina njih kompenzirati, s obzirom na to da je pandemija proglašena višom silom.

Sara Vrban iz Erasmus Student Networka dodala je da je svako sveučilište autonomno odlučilo kako se studenti na razmjeni trebaju ponašati u okolnostima uzrokovanima pandemijom koronavirusa. Stella Kanaet, studentica novinarstva, odlučila je ostati u Češkoj.

“To mi je bila najbolja opcija u trenutku, granice su se brzo zatvorile. Moja obitelj nije u Hrvatskoj pa sam radije ostala ovdje gdje imam mnogo prijatelja i nisam sama”, objasnila je Stella. Kao i većina studenata, nastavu prati online, a tvrdi da joj profesori izlaze u susret i omogućuju im dovršavanje semestra bez teškoća.

Laura Marinović s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta uvidjela je da se stanje pogoršava te procijenila da je pametnije napustiti Belgiju.

Gotovo 85 posto studenata dobilo je prigodu nastaviti sa školovanjem na svojim Erasmus sveučilištima, bilo to u obliku online predavanja ili odgođene nastave

“Sve je brzo išlo, i ne sjećam se nakon koje e-poruke sam shvatila da se moram vratiti kući”, ispričala je Laura i dodala kako joj belgijski privatni zdravstveni sustav nije ulijevao sigurnost. Nije bila u mogućnosti slušati svoja predavanja iz Hrvatske te joj je jedina opcija bila vratiti se na ERF.

“Faks mi se pokazao kao stup podrške jer su rekli da će maksimalno podržati moju odluku i pokušati me uključiti natrag u nastavu”, zahvalna je Laura.

Erasmus od doma

U pravilu su sveučilišta pokazala fleksibilnost pa je tako gotovo 85 posto studenata dobilo prigodu da nastave sa školovanjem na svojim Erasmus sveučilištima, bilo to u obliku internetskih predavanja ili odgođene nastave. U daljnjem provođenju nastave, neki su dobili najbolje od oba svijeta. Tako Mia Planinić, koja je svoj ljetni semestar trebala provesti u Madridu, pohađa online nastavu iz Španjolske, iako se vratila u Hrvatsku.

“Predavanja je moguće i naknadno preslušati zbog toga što ima mnogo internacionalnih studenata kojima vremenska zona ne ide u prilog”, podijelila je Mia.

AMPEU i Sveučilište u Zagrebu nisu htjeli komentirati kako će se pandemija odraziti na budućnost programa za mobilnost u Europi. Kako je riječ o stanju s neizvjesnim ishodima i velikom broju sveučilišta koja samostalno odlučuju o provođenju nastave svojih studenata, ne zna se koja će prava imati u ponovnom prijavljivanju na Erasmus, kao i hoće li se on uopće nastaviti provoditi.

Studiranje u Kini: ostanak na vlastitu odgovornost

Larisa Gerenčir nije bila na Erasmusu. Do izbijanja koronavirusa studirala je u njegovu žarištu, u Kini. Putovala je Korejom kad joj je povratak u Kinu spriječio službeni poziv Europske unije da se svi građani vrate kako bi izbjegli zarazu. Larisa je u Kini mogla ostati, ali na vlastitu odgovornost. ‘Da nam se išta dogodilo, EU ne bi mogla intervenirati’, objasnila je Larisa. Budućnost njezina školovanja posebno je neizvjesna zbog drugog vala širenja korone. “Fakultet i dalje razmatra kako da nastavimo”, izjavila je Larisa.

Rezultati ankete ESN-a

ESN je proveo anketu na 22.000 erazmusovaca i doznao da se od 65 posto ispitanika, koji su odlučili nastaviti s Erasmusom, 40 posto njih odlučilo na povratak u matičnu državu