Mnogima je odabir fakulteta odmah nakon srednje škole vrlo stresan jer pokušavaju žonglirati sa svojim željama i željama roditelja, pa ih nekolicina njih donese pogrešnu odluku. Stoga mladi sve više i u nas razmišljaju o tome da si ostave godinu dana prostora za pravi izbor, kako je to praksa u nekim zapadnim zemljama.

Koncept takozvane gap year, odnosno godine stanke između završetka srednje škole i upisa na fakultet, sve je popularniji, a mnoga istraživanja pokazuju da ima izrazito pozitivne posljedice na studiranje i buduću karijeru.

Sve u svoje vrijeme

Točan broj učenika ili studenata koji su odlučili pauzirati u Hrvatskoj nije poznat, no pronašli smo djevojke koje su s nama podijelile svoja iskustva. Iva Rogić (23) pri završetku srednje škole u Zadru nije mogla odlučiti koji će fakultet upisati, ali nije htjela potratiti godinu na odmor.

‘Mislim da sad dosta ozbiljnije shvaćam studiranje nego što bih da sam se upisala prije’, kaže studentica Kristina

“Odredila sam si cilj da ću si napraviti odskočnu dasku za budućnost u tih godinu dana pauziranja”, kaže Iva, u čemu je zaista i uspjela. Nakon volontiranja za jedan lokalni portal iz Zadra dobila je posao na lokalnom radiju, a nekoliko mjeseci poslije zaposlila se na državnom radiju na kojem radi i sada dok istodobno studira menadžment u Zadru.

“Sada radim posao koji volim i koji mi nije težak i to sve zato što sam pauzirala godinu!” objašnjava.

Studentica Kristina (24) nije ni planirala upisati fakultet, ali susrevši se izbliza sa svojom strukom, nakon završene turističko-hotelijerske škole, uvidjela je da je pogrešno odlučila.

“Odradila sam dvije i pol sezone i nakon toga shvatila da je to ono što ću morati raditi do kraja života. Htjela sam nešto više”, prisjeća se Kristina. S obzirom na to da dolazi iz Slavonskog Broda, mogla je na vlastitoj koži osjetiti iseljeničku krizu u Slavoniji gdje je mogućnost zapošljavanja za mlade gotovo nikakva. Gotovo tri godine nakon završetka srednje škole upisala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

“Mislim da sad dosta ozbiljnije shvaćam studiranje nego što bih da sam se upisala prije”, zaključuje Kristina.

Obje smatraju da su svojim pauziranjem više dobile nego izgubile. Osim radnog iskustva, pa čak i početka karijere, uspjele su upoznati same sebe i osamostaliti se, a radne navike, kažu, nisu izgubile.

Gust životni raspored

Završi osnovnu. Upiši srednju. Završi srednju. Upiši faks. Završi faks. Nađi posao…

I to je otprilike raspored života koji se očekuje od svakog “prosječnog” stanovnika. No stavimo li taj raspored u jednu uredno isprintanu tablicu vidjet ćemo da ispod nijedne kućice nema mjesta čak ni za odmor od pet minuta, da ne govorimo o “velikom” odmoru. Pri završetku srednje škole već se očekuje da u svoj raspored upišemo cijeli životni plan, a da često još nismo ni sigurni kakav raspored želimo, odnosno što želimo u životu.

Ipak, djevojke savjetuju da pauzu, ako za to osjetimo potrebu, svakako treba napraviti, i za to vrijeme shvatiti što zaista želiš. Raspored neće pobjeći.

Istraživanje dokazalo pozitivne učinke na studiranje

Istraživanje koje je proveo American Gap Association 2014. godine pokazalo je kako se čak 86 posto sudionika koji su uzeli godinu stanke smatra zadovoljnima ili vrlo zadovoljnima svojim sadašnjim poslom, a fakultet su u prosjeku završili dvije godine prije studenata koji nisu pauzirali.