Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Pojedini studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu žale se na manjak formalne prakse. Student Fran nezadovoljan je stanjem na svom fakultetu jer smatra da se njegovo školovanje temelji prije svega na teoriji i besciljnu učenju gradiva napamet.

U srž problema postavlja profesore i asistente, a stanje smatra bezizlaznim. Boji se da će novopečeni pravnici, ako ne dođe do promjene u sustavu, biti nezaposleni i nezaposlivi, te teret državi.

Reforma bi dobro došla

“Profesori su puni čistog teorijskog znanja, pa se nerijetko dogodi da pravnici s desetljećima vlastitog iskustva ne znaju riješiti ispite koje su profesori-teoretičari sastavljali”, daje primjer Fran.

Prodekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Marko Jurić pojasnio je da praksa zapravo postoji na seminarima gdje se radi simulacija onoga što se radi u pravničkoj praksi

Sustav studija na pravu funkcionira tako da se studenti s konkretnom praksom susreću dva tjedna na petoj godini te stječu iskustvo tri godine, ali nakon dobivanja diplome. Praktični rad studentima se nudi i u sklopu nekoliko kolegija pa tako imaju prigodu posjetiti sud i vidjeti kako se teorijsko znanje primjenjuje u svakodnevici.

“Na petoj godini studija studenti biraju jedan ili više iznimno korisnih oblika stjecanja praktičnih znanja i vještina: praktične vježbe, pravnu kliniku ili natjecanje u simuliranom suđenju”, rekao je Marko Jurić, prodekan na Pravnom fakultetu.

“U sklopu praktičnih vježbi studenti imaju prigodu raditi najmanje 15 dana u odvjetničkom uredu ili trgovačkom društvu. Fakultet ima sklopljene ugovore o suradnji koji studentima omogućavaju obavljanje prakse u više stotina ureda i društava”, dodao je.

Franovo mišljenje da je taj sustav manjkav i da se problem neće uskoro razriješiti dijeli i Vinka Lozica, diplomirana pravnica.

“Trebalo bi napraviti potpunu reformu rada i nastave, a pravni fakultet nije baš rasadnik inovacija’, poručuje.

Moot courtovi

No je li zaista istina da prakse na pravnom fakultetu nema? Toni Kapelina i Erblina Morina, studenti prava na PFZG-u, dokazuju da ona postoji, ali uglavnom izvan formalne nastave. Oni su u sklopu svoga školovanja uspjeli pribaviti dovoljno praktičnog iskustva, i to putem konferencija ili svjetski poznatih Moot Courtova, na kojima sudionici simuliraju sudske postupke, a za koje prodekan Jurić tvrdi da su dio redovne nastave.

Na Moot Courtovima studenti se natječu s kolegama s najpresižnijih sveučilišta

Oboje je također aktivno kao članovi Pravne klinike, projekta Pravnog fakulteta putem kojeg studenti pružaju pravnu pomoć ljudima koji si je drukčije ne bi mogli priuštiti. Time ne pridonose samo široj zajednici nego stječu i neprocjenjivo iskustvo koje će ih poslije istaknuti od konkurencije na tržištu rada.

“Tako na pravim životnim situacijama primjenjujemo stečeno znanje’, dodaje Toni.

“Tijekom studija pronašla sam mnogo načina za primjenu teoretskog znanja. Sudjelovala sam na jednom od mnogih Moot Court natjecanja te pohađala razne seminare na kojima sam stekla praktične vještine’, potvrđuje Erblina.

Što se prakse na redovnoj nastavi tiče, prodekan Jurić pojasnio je da se ona obavlja na seminarima te vježbama u petom, šestom, sedmom i osmom semestru studija. Na brojnim seminarima studenti stječu vještine istraživanja, pisanja i javnog prezentiranja, koje su u praksi nužne. Nadalje, na vježbama sudjeluju stručnjaci iz prakse, među kojima su i suci Vrhovnog suda, ugledni odvjetnici i javni bilježnici.

Prednost starijima

“Oni ne drže samo predavanja nego sa studentima analiziraju konkretne predmete i vježbaju pisanje podnesaka”, dodaje. Prodekan Jurić također ističe važnost Pravne klinike, kao i Moot Courtova, gdje se studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ravnopravno takmiče s kolegama s najprestižnijih svjetskih sveučilišta. Ističe da su simulacije suđenja izvrsna prigoda za upoznavanje stručnjaka iz prakse i mogućnost dobivanja zaposlenja već tijekom studija.

Prodekan Jurić priznaje da u pravnoj klinici i simuliranim suđenjima uglavnom sudjeluju studenti viših godina, ali to smatra opravdanim u svjetlu činjenice što navedeni oblici nastave zahtijevaju određeno pravno predznanje, koje se stječe na redovitim predmetima tijekom studija.

“Mogu se prijaviti studenti svih godina, ali logično je da će bolji uspjeh ostvariti oni s više pravnog iskustva”, rekao je.