Grčka, kao jedno od najpopularnijih turističkih odredišta, sa svojim predivnim otocima, oazama te mnogim znamenitostima priziva mlade sa svih strana svijeta. Za one studente koji ipak odluče neko vrijeme provesti tamo i studirajući uz knjigu, ova zemlja nudi jedanaest sveučilišta.

Grčka je jedina država u Europi koja zakonom ne dopušta formiranje privatnih fakulteta, a oni koji i postoje u toj zemlji uglavnom su američki. Studenti koji se odluče doći na razmjenu imaju opciju studiranja jedino na državnim fakultetima. Za sve studente iz zemalja Europske unije školarina je besplatna.

Zemlja mami studente s 11 sveučilišta

Što se tiče smještaja, sobe u domovima nisu dostupne erazmusovcima, a za stan treba izdvojiti 250 do 300 eura, što se ne razlikuje mnogo od troškova u Zagrebu. Naravno, cijene variraju od grada do grada. Studirati se može na engleskom, ali i na grčkom ako ga netko već zna ili možda želi usavršiti. Većina Grka govori engleski tako da problema u komunikaciji uglavnom nema. Studentima na razmjeni nudi se i mogućnost upisa tečaja grčkog te da tako postanu bogatiji za jedan jezik.

Atena i Solun dva su glavna grada za studiranje u Grčkoj jer je tamo najviše fakulteta i sadržaja za mlade. Najveće je Aristotle University of Thessaloniki u Solunu. Alka Lončar, studentica starogrčkog i latinskog jezika na Filozofskom fakultetu, trenutačno je na razmjeni upravo na tom Sveučilištu te je vrlo zadovoljna.

“Profesori su jako pristupačni studentima na razmjeni i voljni pomoći oko gradiva i administrativnih stvari”, kaže Alka.

Velika je prednost besplatna menza koju mogu koristiti svi studenti na tom Sveučilištu jer je to ipak velika olakšica za studentski džep. Što se tiče zabave i izlazaka, toga sigurno ne nedostaje.

“Grčka je prije nekoliko godina proglašena prijestolnicom zabave za mlade i mogu reći s punim pravom da i je tako”, zaključila je Alka. Možda nije u prvih pet odredišta koje studenti odabiru za razmjenu, ali Grčka svakako može ponuditi bogato iskustvo.