Foto: Privatna arhiva

Ime: Daniel Musa

Dob: 29 godina

Studij: FFZG

Iako Daniel Musa ne čuje, već tri mjeseca svira violinu, a u dva mjeseca učenja naučio je svirati “Odu radosti”.

“Drago mi je što sam naučio svirati violinu. Učinio sam nešto sasvim neuobičajeno”, kaže Daniel. Njegova profesorica Renata Novoselec osmislila je program učenja sviranja violine za gluhe i nagluhe osobe. Žele proširiti još više svoj tim pa tako traže druge gluhe ljude da im se priključe.

“Naš cilj je dokazati da gluhi mogu naučiti svirati bilo koji instrument ako im se prilagodi. Ja sam živi dokaz za to”, komentirao je Daniel.

‘Gluhi mogu naučiti svirati bilo koji instrument ako im se prilagodi. Ja sam živi dokaz za to’, kaže Daniel

Novoselec ne želi otkriti točnu metodu učenja. Odlučila je da još nije vrijeme da je javno objavi. Njezine inovacije i rad pratili su svjetski mediji, ali odlikuju je skromnost, volja i to da je drukčija od drugih. Zbog svoje motivacije i njezinih “čarobnih” metoda Daniel je danas uspio u nečem što se nikako neće okarakterizirati kao nemoguće.

“Glazba nije uštogljena. Ona je radost, muza, ideja, inovacija, inspiracija. Sve. Žao mi je što se ne pruža kompletan uvid u to”, ističe profesorica.

Upravo to ona i Daniel dokazuju. Na pitanje o osjećaju koji ga vodi, Daniel odgovor prepušta svojoj mentorici.

Foto: Privatna arhiva

“On kad svira, na njegovim se kretnjama vidi da uživa u tome. Glazba pobuđuje skriven dio nas i kada svira, on otkriva taj prekrasan dio sebe”, kaže Novoselec.

Daniela najviše motivira izazov i baš je zbog njega naučio svirati “Odu radosti”. Dodaje i da to što ju je u tako kratkom vremenu naučio svirati, ne znači da je jednostavno. Kod njega “ne mogu”‘ nikako ne dolazi u obzir. Uvjeren je da se pozitivnom energijom i voljom mnogo toga može postići. Međutim, Daniel ipak smatra da nema smisla druge motivirati, nego da svatko sam može pronaći svoju motivaciju.

“Osobno, ne volim motivirati ljude i činim to vrlo rijetko. Definitivno svaki čovjek može uspjeti i napraviti stvari koje želi ako ima volju. Volja je najvažnija za sve. Mislim da bi se u ovome i Sheldon Cooper složio sa mnom. Da nije fiktivan lik, sigurno bi umro od ljubomore što jedna gluha osoba koja ne kuži fiziku može svirati violinu, i to bolje od njega”, našalio se Daniel. Ovaj student etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu ne želi ga se gleda kao Supermana, nego kao upornu, pozitivnu osobu koja je dokazala da se sve može postići, samo kada se hoće.