Foto: Matea Petrović/Global

Ime: Dino Jerković

Dob: 23

Studij: FFZG

Inspiriran dr. Houseom, Dino Jerković najprije se tražio u medicini. Razbijenih iluzija o romantičnosti toga zvanja prelazi na Pravni fakultet gdje shvaća moć riječi. Svoju retoričnost naposljetku iskorištava na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje se skrasio na smjerovima Sociologija i Filozofija. Upravo atmosfera na tom fakultetu potaknula ga je da se upusti u brojne projekte koji su se na kraju pokazali kao njegova najveća strast. Sudjelujući u projektima, čini ono što ga najviše motivira – pomaže aktivirati apatične studente.

“Svojim sam obrazovnim putom pokušao mnogo stvari, većinom neuspješno, ali zbog onih nekoliko u kojima sam uspio, danas se sretnije prisjećam svojih neuspjeha”, kaže Dino.

Početnički neuspjesi stvorili su njegov poduzetni duh pa sada koristi svaku prigodu da se okuša u nečem novom, na što potiče i druge studente. Njegovo veliko postignuće formiranje je neprofitnog studentskog portala “S-Misao: portal za studentsku misao”, čija je ideja na jednom mjestu okupiti studente na platformi na kojoj se mogu slobodno izražavati. Nakon šest mjeseci planiranja uspio je okupiti kolege s drugih društvenih i humanističkih znanosti i realizirati svoj projekt. Potaknut apatičnošću mladih odlučio ih je aktivirati na svom portalu koji im pruža mogućnost da se izraze.

‘Mnoštvo kvalitetnih eseja i seminara se baci u smeće, a postoji mogućnost da ih se objavi na portalu’, kaže Dino

“Važno je da tako nešto postoji jer se mnoštvo kvalitetnih eseja i seminara baci u smeće, a postoji mogućnost da ih se objavi na portalu. Uz to studenti kreiranjem sadržaja mogu lakše ući u poslovni svijet tako što se mogu predstaviti kao dio legitimnog studentskog medija, a da pritom mene ili bilo koga iz redakcije nisu nikad upoznali”, govori on.

Svjestan toga da sve više mladih ne voli i ne zna pisati, a pritom su i pasivni o društveno važnim pitanjima ne gubi vjeru u opstanak svoga portala za koji kaže da je ispunio svoju svrhu čak i ako samo jedna osoba piše.

Planovi za budućnost zasad se svode na populariziranje portala. Uskoro će krenuti i s promocijama studentskih startupova, inovacija i organizacijom humanitarnih koncerata, a u pripremi je i mobilna aplikacija koja bi trebala omogućiti kreativnost i proaktivnost svih korisnika.

“Portal se postupno širi po fakultetskim krugovima i sadržaj nam je sve raznovrsniji. Inicijalna očekivanja su ispunjena. Ipak, svjesni smo da je još potrebno mnogo truda kako bi se zaslužila bilo kakva ozbiljnija nagrada”, skromno ističe.