StoryEditor

FILIP GLAVAČ Svatko može postati nečiji superheroj

Nakon njegove edukacije, građanima rastu šanse za preživljavanje srčanog udara
Autor:
Global.
13/06/2019 u 22:26 h
HUMANS OF UNIZG - FILIP GLAVAČ
HUMANS OF UNIZG - FILIP GLAVAČPRIVATNA ARHIVA

Ime: Filip Glavač Dob: 22 Studij: Medicinski fakultet

U suradnji s Hrvatskom kućom srca i Hrvatskim kardiološkim društvom, Filip i Studentska ekipa prve pomoći, čiji je predsjednik, kampanjom Oživi me petu godinu za redom provode radionice, pokazujući građanima osnove pružanja prve pomoći ljudima koji dobiju srčani udar.

"Manje od 10 posto građana spremno je dati prvu pomoć do dolaska hitne, dok je taj postotak u zemljama Skandinavije oko 60 posto – potaknuti tim brojkama, nastala je kampanja Oživi me", objasnio je i dodao kako je dosad provedena obuka o pružanju prve pomoći u slučaju srčanog udara s više od 4000 građana.

Ako se pruži potrebna pomoć osobi unutar tri do četiri minute, objašnjava Filip, njihovi su izgledi za preživljavanje gotovo 70 posto, dok se inače taj broj spušta za deset posto svake minute od nastupanja zastoja rada srca. Osim toga, u Hrvatskoj srčani udar svakoga sata pogodi jednu osobu, a u četiri od pet slučajeva ona neće biti u bolnici. Procedura je, zapravo, jako jednostavna, objašnjava nam, a može nekome spasiti život.

‘Kada nešto predano radiš, onda to nije posao nego ljubav‘

"Uistinu i nije teško, a svatko može spasiti život i postati nečiji superheroj", govori nam Filip, te dodaje kako je izrazito važno opetovano školovati građane jer se načini davanja prve pomoći, zbog čestih otkrića u medicini, svakih nekoliko godina mijenjaju.

Zauzima se, s kampanjom i udrugom, za implementaciju prve pomoći u nastavu u osnovnim i srednjim školama, a ovakve radionice i događaji koje provode, kaže, savršeni su kako bi potaknuli ministarstva na poduzimanje potrebnih koraka.

"Problem je što, kada se dogodi neka tragedija, javnost govori o tome kako se stvari moraju mijenjati i onda se nakon nekog vremena sve slegne, i s vremenom zaboravi", objašnjava.

Na pitanje kako sve stiže, rekao nam je kako ne koristi ‘nikakve legalne ili ilegalne supstance za koncentraciju‘, nego da je riječ o ljubavi prema medicini.

"Kada nešto predano radiš, onda to nije posao, nego ljubav", zaključuje Filip Glavač.

23. travanj 2024 06:10