Foto: Vilim Hlušička/Global

Ime: Kristina Josipović

Dob: 21

Studij: Edukacijsko-rehabilitacijski

Svako toliko na svijet dođe osoba koja je spremna posvetiti vrijeme pomaganju drugima. Jedna od takvih je Kristina Josipović, studentica koja svoje slobodno vrijeme daruje onima koji to najviše trebaju.

Kako sama kaže, prijatelji i znanci na spomen njezina imena sjete se Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, u kojoj je aktivna volonterka već gotovo četiri godine. U Gornjoj Bistri dane provodi oko stotinu djece kojima su dijagnosticirane najteže kronične bolesti. Ta su djeca zarobljena u bolničkim krevetićima i često potpuno sama i napuštena.

Posebno se veseli nositi svoje miljenike u naručju prije no što zaspu

“Želim da ljudi uvide koliko je ljepše davati nego primati”, rekla je.

Ova priča započela je i prije Kristinina upisa na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Znala je da želi pomoći, pa se odlučila na rad s bolesnom djecom ili osobama s invaliditetom. Prije no što je sa sigurnošću odabrala svoje buduće zvanje, uvidjela je kako najprije mora testirati samu sebe pa se prijavila za volontiranje u bolnici. Tamo je upoznala djevojčicu koja joj je jednim jednostavnim pitanjem promijenila život: zanimalo ju je hoće li joj Kristina opet doći. Od te zgode svaki trenutak kada nije zauzeta fakultetskim obvezama provodi s djecom u bolnici.

“Znam koliko malih ručica čeka da ih netko primi ili pomiluje i učini im dan posebnim”, poručila je Kristina.

Brzo je postala svjesna koliko su djeci dragocjeni njezini posjeti te se prisjeća kako je praktički trčala s predavanja da može biti dulje s njima, makar samo koju minutu. Međutim, ona ne uljepšava dan samo djeci nego povremeno volontira i u pučkoj kuhinji, a svoje vrijeme uz to daruje starijim i nemoćnim osobama.

Najdraži trenuci koje je provela u bolnici su rođendanske zabave njezinih miljenika, a posebno se veseli nositi ih u naručju prije no što zaspu. Od njih je naučila da je dovoljno biti svoj da bi bio voljen i sretan. Njezina je želja za budućnost prenijeti ljubav koju joj pružaju ta najranjivija bića i poučiti ljude kako je osmijeh najljepši dar koji mogu dobiti zauzvrat.