Ime: Mak Muftić i Petra Kovačević

Dob: 23 i 24

Studij: Fakultet elektrotehnike i računarstva i Arhitektonski fakultet

Što jedan FER-ovac i jedna studentica dizajna s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu imaju zajedničko? Vjerojatno dosta toga, ali ono što ih posebno povezuje jest volontiranje na Job Fairu, kojem mogu zahvaliti i za vjetar u leđa vlastitim karijerama.

Ni Maku Muftiću niti Petri Kovačević volontiranje na Job Fairu nije strano. Mak je prvi puta posjetio Job Fair kao brucoš, ovo mu je već treća godina da na njemu volontira, a njegov angažman odveo ga je i do posla.

“Tako sam upoznao brojne ljude iz poduzeća za koja sam na Job Fairu bio zadužen. Naime, jedna od mogućih uloga volontiranja na Job Fairu jest i komunikacija s dodijeljenim poduzećima, u toj komunikaciji potrebno je osigurati sve što im treba, uputiti ih u organizacijski sustav Job Faira, odgovoriti na pitanja, razriješiti moguće probleme i slično. Tako da me jedno od tih poduzeća pozvalo na razgovor za posao i sad tamo radim već skoro dvije godine”, ističe Mak.

Ove godine po prvi puta prelazi se brojka 100, tako da sada studenti imaju priliku razgovarati s čak 103 poslodavca na sajmu

Petra je, kako kaže, u kontakt s Job Fairom prvi put došla 2015., kad se učlanila u KSET, klub studenata volontera, jedan od organizatora ovog događanja. Ovo joj je već četvrti Job Fair na kojem radi, od čega je na tri radila dizajn, sad je voditeljica dizajn tima u KSET-u, a već su joj se naredali i drugi dizajnerski angažmani.

“Mislim da mi je Job Fair dosta pomogao, najviše zbog iskustva jer je to ipak bio prvi veliki projekt na kojem sam radila. Također, prošle godine smo mi, kao tim dizajnera Job Faira 2017., dobili ponudu za posao na temelju dizajna kojeg smo tada napravili”, ističe Petra.

“Job Fair je jedinstvena prilika za studente da na jednom mjestu dobiju pristup velikom broju poduzeća, ove godine po prvi puta prelazi se brojka 100, tako da sada studenti imaju priliku razgovarati s čak 103 poslodavca na sajmu. Zbog ovoga se olakšava i sam proces pronalaska zaposlenja”, poručuje Mak svima onima koji ove godine i sami planiraju posjetiti Job Fair. Mak u svoje karijerne planove više i ne sumnja jer, kako kaže, volio bi se i sam okušati u poduzetništvu kroz neki vlastiti startup.

I Petra, koja je zahvaljujući ovom velikom događanju sve sigurnija u svoju karijeru u dizajnu, ne skriva savjet za studente koji možda dvoje trebaju li posjetiti Job Fair.

“Smatram da je Job Fair odlična prilika za pronalaženje prakse ili posla, ne samo za studente STEM područja, već i šire. Nadalje, može se dosta toga saznati i naučiti s obzirom na sva predavanja koja se tamo događaju. Također, idealna je prilika za razbijanje treme prilikom razgovora s poduzećima jer je to nešto opuštenija atmosfera nego kada se službeno ide na razgovor za posao”, poručuje Petra.

Inače, ovogodišnji Job Fair, čiji je Global medijski pokrovitelj, održat će se 23. i 24. svibnja u prostorima FER-a. Povećaj šansu za pronalaskom posla na Job Fairu i ostavi svoj životopis ovdje.