Foto: Matea Petrović/Global

Ime: Marko Šapina

Dob: 19

Studij: Filozofski fakultet

Dok je pred televizorom čekao seriju koju je pratio, umjesto nje počela je “1001 noć”, prva turska sapunica u Hrvatskoj. To je bio početak Markova učenja turskog jezika. Student prve godine preddiplomskog studija turkologije i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Marko Šapina jedini je među 30 studenata koji se godišnje upisuju na smjer turkologije, došao na fakultet s određenim stupnjem predznanja. Prema riječima jedne od profesorica njegovo znanje je na razini prve godine diplomskog studija. Marko nije polazio tečajeve turskoga jezika niti dobivao privatne instrukcije.

“Sve sam naučio sam gledajući prevedene turske serije, od kojih mi se najviše sviđaju one povijesne”, kaže on.

Kad se sjeti početaka učenja jezika u odnosu prema sadašnjem znanju, kaže da primjećuje koliko su u Hrvatskoj u turskim serijama loše prevedene određene riječi, fraze i jezik općenito. Ističe da je jedan od njegovih ciljeva u budućnosti to promijeniti. Marko je Tursku posjetio dva puta, a treće putovanje rezervirano je za ljeto gdje će sudjelovati na projektu Europske unije o modernim metodama učenja, koji će se provesti u Ankari.

‘U hrvatskim prijevodima turskih serija mnogo je pogrešno prevedenih riječi i fraza’, kaže Marko

Između mnogih prijavljenih za sudjelovanje u projektu jedino su on i još jedna djevojka imali tu čast da budu izabrani iz Hrvatske. Marko se od svojih vršnjaka razlikuje po tome što za njega nema stanke, uvijek želi više i ističe da dobra organizacija čini čuda. Trenutačno sudjeluje u najvećoj studentskoj organizaciji u Europi “Studenti pomažu studentima” koja olakšava onima koji odlaze na razmjenu i praksu da se lakše upoznaju s gradom u koji dolaze. Kao mentora dobivaju studenta iz tog grada. Tako su Marku pripala tri studenta iz Turske kojima pomaže u osnovnim administrativnim stvarima, poput boravišne prijave, ispunjavanja papira za pokaz i slično.

“Savjetujem svima koji imaju slobodnog vremena ili ako žele bolje naučiti jezik da se prijave na ovaj projekt jer najbolja metoda za učenje jezika je neformalan razgovor s izvornim govornicima”, govori Marko.