Foto: Dorian Višnjić/Global

U očekivanju odluke o akreditaciji Hrvatskih studija organizirana je tribina čiji je cilj bio raspraviti prošlost i budućnost učilišta. Organizatori tribine napomenuli su da se pozivu nisu odazvali iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, a pročelnik Mario Grčević je također otkazao potvrđeni dolazak. To su ocijenili lošim jer studenti nisu imali mogućnost pročelniku postaviti pitanja i iznijeti svoje bojazni. Grčević s druge strane tvrdi kako je odmah rekao da ne može doći na tribinu.

“Zamislite tribinu o predmetu Haaškog suda prije nego je donesena sudska odluka”, usporedio je Grčević nezadovoljstvo organizacijom tribine.

Slaba suradnja

Na upit o komunikaciji sa studentima, Grčević ističe kako je nekoliko dana prije tribine organizirao otvoreni sastanak sa svim studentima, a tvrdnje organizatora tribine proglasio dezinformacijama. Matej Vrljić, predsjednik studentskog zbora HS-a, ističe kako se zbor trudi surađivati s upravom u korist studenata i da su načelno svi otvoreni za suradnju, ali ipak konstantno dolazi do nekakvog zastoja.

“Od samog se početka govori o suradnji, ali stalno se vuku sumnjivi potezi koji sugeriraju suprotno”, zaključio je Vrljić.

Studente najviše zanima hoće li se i koliko mijenjati njihovi studiji.

Matej Vrljić, predsjednik studentskog zbora HS-a, ističe kako se zbor trudi surađivati s upravom u korist studenata i da su načelno svi otvoreni za suradnju, ali ipak konstantno dolazi do nekakvog zastoja

“Cijelo vrijeme je neizvjesno hoćemo li nastaviti studirati i prema kojem programu”, kazao je Tomislav Jeleković, student psihologije, pitajući se hoće li naposljetku završiti ono što je upisao. Njegovu brigu već žive studenti filozofije. Ove godine uvedeni su novi predmeti i, na nezadovoljstvo pojedinih studenata, zamijenili prošlogodišnje. Martina Bukić, studentica filozofije radovala se idućoj godini i redovnom predmetu koji se ukida.

“Ljutita sam jer upisala sam program takav kakav jesam i želim ga završiti”, nezadovoljna je rekla Bukić.

Promjena programa?

Mislav Kukoč, predstojnik odsjeka za filozofiju na HS-u, tvrdi da su ove promjene potrebne u sklopu skore reakreditacije.

“Novi predmeti ne uništavaju, nego stvaraju novu posebnost kulturološkog i kroatološkog usmjerenja studija filozofije na HS-u, u skladu sa zahtjevima i preporukama reakreditacijskog povjerenstva”, izjavio je Kukoč i dodao kako se ovako nastoje riješiti zamjerke povjerenstva dosadašnjem programu.

Na uvid nam je dan i ‘Prijedlog profila i naziva novog studija filozofije’, dokument iz kojeg je vidljivo da bi se novi studij zvao ‘Studij filozofije i kulture’. Cilj je uspostavljanjem kulturološkog fokusa udovoljiti zahtjevima reakreditacijskih dokumenata.

“Aktualnim izmjenama postojećih studijskih programa predviđeno je prožimanje svih studijskih smjerova kroatološkim i kulturološkim sadržajima što u rezultatu tvori koherentan i prepoznatljiv identitet institucije”, piše u dokumentu.

S obzirom na to da dio studenata smatra kako se kroatologija gura na račun filozofije i drugih studija, upitno je koliko će biti zadovoljni novim prijedlogom filozofije. Do konačne odluke o akreditaciji, izgledne su daljnje napetosti.