FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Natpis kojim se optužuju članovi Inspektorata rada: Sanja Krašković, Pavka Kovač i Ilija Tadić da podržavaju rad na crno na PMF-u, osvanuo je ispred INA-ine zgrade u Šubićevoj dva puta. Prvi put uočen je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 21. listopada, a zatim i nekoliko dana kasnije. Oba puta uklonjen je još prije podneva, a nije poznato tko ga je postavio i zašto je za lokaciju odabrana INA.

Podsjetimo, to nije prvi put da su takve optužbe upućene nekoj javnoj instituciji. Ranije ove godine fizičar Boris Ivetić štrajkao je ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon što mu šest godina nije isplaćena asistentska plaća. Tvrdi da ga je PMF oštetio za pet milijuna kuna i da mjerodavni nisu reagirali na njegov slučaj koji, kako navodi, nije iznimka. Optužio ih je da sustavno podržavaju rad na crno na PMF-u.

Fizičar Boris Ivetić javno je istupio protiv rada na crno na PMF-u

Zbog verbalnog sukoba s ministricom Blaženkom Divjak bio je kratko priveden u zatvor, a ministrica je tada komentirala da njezino ministarstvo nije mjerodavno za takve slučajeve i odgovornost prebacila na Inspektorat rada.

Ravnatelj Inspektorata Ilija Tadić, koji se našao na optužujućem transparentu, lani je na N1 televiziji tvrdio da u Hrvatskoj radi nešto više od 1000 radnika na crno te da institucije koje takvom praksom krše Zakon o radu, mogu dobiti privremenu zabranu rada i snositi novčanu kaznu između 60.000 i 100.000 kuna.

Tom je prigodom istaknuo i da su anonimne dojave protiv poslodavaca uglavnom vjerodostojne, a samo manji dio poslan je iz zle namjere.