FOTO: TOMISLAV MILETIC/PIXSELL

Nadolazeću akademsku godinu obilježit će izbori za novog rektora Sveučilišta u Zagrebu. Naime, akademska godina 2021./2022. označava kraj rada i djelovanja sadašnjeg rektora Damira Borasa kojemu je ovo drugi, te ujedno i posljednji rektorski mandat. Njegova glasnogovornica Tamara Dagen objašnjava da rektorov mandat završava 30. rujna 2022. i, prema Statutu Sveučilišta u Zagrebu, ne može se ponovno kandidirati za tu dužnost.

Damir Boras / FOTO: DAVORIN VISNJIC/PIXSELL

Članak 15. Statuta navodi da postupak izbora novog rektora može početi najkasnije osam mjeseci prije isteka mandata aktualnog rektora, a mora završiti najkasnije dva mjeseca prije početka mandata novoizabranoga rektora.

Neslužbeni kandidati

Iz Senata, prema rektorovoj uputi, poručuju da će se postupak pokrenuti u skladu sa Statutom, tako da novi rektor bude izabran najkasnije do kraja ožujka 2022. godine. Kako postupak još nije pokrenut, potencijalni kandidati još ne mogu podnijeti kandidaturu.

Iako iz Senata nisu dali nikakve detalje vezane uz potencijalne kandidate na nadolazećim izborima, u medijima su se spominjala četiri kandidata za čelno mjesto Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o aktualnom Borasovu prorektoru za poslovanje Sveučilišta Tonćiju Lazibatu, bivšoj Borasovoj prorektorici za kontrolu kvalitete Mirjani Hruškar, dekanu Građevinskog fakulteta Stjepanu Lakušiću i dekanu Medicinskog fakulteta Marijanu Klarici.

Tonći Lazibat / FOTO: TOMISLAV MILETIC/PIXSELL

Tonći Lazibat poručio je da su navodi o njegovoj kandidaturi točni, ali još ne želi otkrivati nikakve detalje o planovima i programu vođenja Sveučilišta.

Stjepan Lukušić i Marijan Klarica do zaključenje teksta nisu odgovorili na naše upite, ali da razmišlja o kandidaturi za mjesto rektorice potvrdila je i Mirjana Hruškar. Objasnila je da uz sebe ima tim iskusnih i kompetentnih sveučilišnih profesora i čelnika respektabilnih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koji bi joj pomogli u vođenju Sveučilišta.

Mirjana Hruskar / Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Studenti u središtu

“Rano je govoriti o programu, ali s obzirom na moje dugogodišnje iskustvo u upravljanju visokoobrazovnim institucijama, sagledala sam sve prednosti i mane tog kompleksnog sustava te imam jasnu viziju u kojem smjeru bi trebalo ići Sveučilište”, osvrnula se Hruškar. Dodala je da u središtu obrazovnog procesa moraju biti studenti te će i njezini planovi za unaprjeđenje kvalitete studiranja upravo njih postaviti kao prioritet u radu.

Osmogodišnje obnašanje dužnosti aktualnog rektora obilježeno je brojnim kontroverzama, negodovanjima, prosvjedima i pokušajem smjenjivanja s dužnosti. Neke od kontroverznih slučajeva po kojima je poznat javnosti su tužba upućena studentu, navodno omalovažavanje žena, najave o dodjeli počasnog doktorata Milanu Bandiću, sukobi s Ministarstvom znanosti i obrazovanja kao i dodjeljivanje počasnog zvanja profesoru prozvanom za seksualno zlostavljanje.