Foto:Pixabay

Službeni rezultati izbora za Studentski zbor otkrili su da je na Sveučilišnoj razini svih 17 mjesta pripalo kandidatima liste Studenti za studente. Za Global su rezultate i kampanju koja im je prethodila komentirali predstavnik Sveučilišne liste Zajedno, Karlo Anić, i Josip Periša s pobjedničke liste.

“Njihova nepravedna prednost svakako je što oni imaju proračun od milijun kuna koje mogu, ali ono što je ključno, ne moraju dati studentskim udrugama za projekte. Naše stipendije i plaće teško se mogu mjeriti s time i zato smo i računali na manju podršku udruga”, objašnjava razliku u potpori student politologije Karlo Anić, predstavnik Sveučilišne liste Zajedno.

Usluge starih zboraša

“Imali smo mi i više udruga, ali nekoliko njih me zvalo nekoliko dana prije predaje kandidatura i reklo ‘znaš da sam uz tebe, ali ne mogu te službeno podržati – i sam znaš zašto'”, parafrazira Anić. “Pametnome je sve jasno”, dodaje.

Smatra da podrška udruga može jako mnogo značiti, ali i da s dvostruko više njih na listi, Studenti za studente nisu osvojili dvostruko više glasova, što je za njega indikator da na broj glasova utječu i drugi faktori.

“Naš je problem bio što je mnogo naših glasača glasovalo samo za jednog kandidata ili nekoliko njih, a ne za cijelu listu. Njihovi birači glasaju vojnički, naši imaju previsoke standarde”, našalio se.

‘Naš je problem bio što mnogo naših glasača nije glasovalo za cijelu listu. Njihovi birači glasaju vojnički, naši imaju previsoke standarde’, našalio se Karlo Anić, predstavnik Studentske liste Zajedno

Natuknuo je da se pozitivna kampanja koja se obavljala internetski “iza kulisa” nije vodila u istom tonu sa suparničke strane. Ipak je pohvalio njihove kandidate: Josipa Perišu, voditelja Debatnog kluba Filozofskog fakulteta, člana mladeži HDZ-a, Mihovila Miokovića i člana dosadašnjeg saziva SZ-a, Mateja Smetiška, za koje je istaknuo da očekuje da preuzmu čelne položaje u Zboru.

Na iznesene optužbe o nepravednoj prednosti zbog podrške starog saziva koji je dodjelu sredstava iz proračuna udrugama uvjetovao glasanjem za listu Studenti za Studente, odgovorio je njihov član Josip Periša.

“Naravno da nije postojala nepravednost jer kao što je naša lista posegnula za uslugama prethodnih zboraša isto je tako mogla napraviti i protivnička lista, ali oni to nisu napravili. Nije nepravedno imati na listi iskusne i one koji će od njih učiti – mi smo to spojili u jedan konzistentan kolektiv”, odgovorio je Periša.

‘Kao što je naša lista posegnula za uslugama prethodnih zboraša isto je tako mogla napraviti i protivnička, ali oni to nisu napravili’, istaknuo je Josip Periša s liste Studenti za studente

“Postoje dva presudna faktora koja su odnijela ove izbore – program i potpora studentskih udruga”, dodao je.

Ipak je izbjegao eksplicitno potvrditi ili demantirati način na koji su dobili dvostruko veću potporu udruga, odnosno koje su to “usluge prethodnih zboraša” koristili.

Mit o stranačkoj iskaznici

Ističe i da svi njihovi neistomišljenici mogu iskazati svoje neslaganje s njihovim odlukama na otvorenim sjednicama skupština Sveučilišnoga zbora jer u ovom sazivu ne postoji oporba koja bi ih zastupala.

Dosadašnje pobjedničke kandidate optuživalo se i da su poslušnička mladež HDZ-a koja ne zastupa interese studenata nego se priklanja odlukama većine u Senatu. Optužbe su postale toliko česte da su na njih reagirali s liste Studenti za studente tijekom kampanje.

“Ne znamo kako je ovaj mit nastao, ali u trenutačnom sazivu Zbora, kao i većina kandidata s liste Studenti za studente, članovi ne posjeduju stranačku iskaznicu”, napisali su na svojoj stranici na Facebooku.

Foto:Pixabay

Na stranicama mladeži HDZ-a ipak su se našla imena triju članova s novoizabrane liste iako čak i HDZ-ovci izvan Zbora tvrde da ne postoji utjecaj stranke na njihove odluke. Na portalu Index.hr, sugerirali su da su udruge uz opoziciju antihadezeovske, dok su ostale privržene toj stranci te da se prema tome prepoznaju pobjedničke liste na studentskim izborima.

Bez favoriziranja, ali…

Ipak, stanje nije toliko jednostavno kao što navode, pa se tako na njihovoj listi navodno antihadezeovskih udruga našla i Udruga studenata političkih znanosti čiji je predsjednik ujedno i član Nacionalnog odbora mladeži HDZ-a, Pavao Škoko Gavranović, koji je i komentirao takvo svrstavanje.

“Ovo su studentski izbori i krajnje je promašeno govoriti o udrugama i listama kao stranačkima, kada su one očito studentske, a ni službeno stranka nikoga nije podržavala”, rekao je Škoko Gavranović.

Iako je na studentskim izborima glasala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, poput HDZ-a, nije javno favorizirala niti jednu listu, a tijekom internetske kampanje kandidati također nisu javno isticali stranačku opredijeljenost. Unatoč tome, mitovi o brojnosti ljudi sa stranačkim iskaznicama i nagađanja o političkoj opredijeljenosti vjerojatno će uvijek postojati, iako se ne može reći da su takve glasine do sada naštetile onima koji su za to bili optuženi.