Foto: Pixabay

Kako u Globalu nastojimo promicati znanost i znanstvenike te pisati o njihovim uspjesima, ali i poteškoćama s kojima se susreću u radu, tako smo posljednjih mjeseci u tiskanom izdanju uključili i rubriku “Ja sam Hrvatska”, ostvarenu uz pomoć donacije Split parkinga d.o.o.

U rubrici smo glas dali upravo njima, znanstvenicima – kako bi nam sami rekli što za njih znači odabrati tu karijeru u ovoj zemlji. Donosimo njihove odgovore…

Biti znanstvenik u Hrvatskoj za mene znači svaki put iznova polagati neku vrstu “prijamnog ispita” jer kod svakog novog projekta rezultati postignuti u prethodnim projektima kao da ne postoje. Frustrirajući osjećaj neprestanog početničkog položaja dodatno pojačava komplicirana birokratska procedura i vrlo slaba umreženost baza podataka, zbog čega mi se već događalo da jednostavno poželim odustati od planiranog istraživačkog projekta.

Dr. sc. Darko Lukić, redoviti profesor u trajnom zvanju

*

Da bi bio dobar znanstvenik moraš biti dobar čovjek i raditi najbolje što znaš u uvjetima u kojima živiš, ne razmišljajući o prošlosti, nego o budućnosti, kako bi život išao naprijed.

Doc. dr. sc. Biljana Trajkovski

*

To je zanimljivo iskustvo, ovisno o tome kojim disciplinama pripadate, koji je tip i koliko su jake institucije, te jeste li znanstvenik ili znanstvenica. Čini mi da su mladi znanstvenici u Hrvatskoj koji se zaposle u institucijama sigurniji nego njihovi kolege na Zapadu. S druge strane, hrvatski sustav nosi mnoge druge probleme i nelogičnosti od kojih su najveći mala ulaganja u znanost i jak klijentelizam. Pa ako želite znanstveno napredovati, previše toga ostaje na osobnom entuzijazmu.

Dr. sc. Dina Vozab

*

Biti znanstvenik u Hrvatskoj uzbudljivo je i zanimljivo prije svega zbog istraživanja novih stvari, a potom i zbog suočavanja sa specifičnim problemima vezanima uz odnos Hrvatske prema znanosti. Također, biti znanstvenik znači imati prigodu surađivati s vrhunskim stručnjacima iz različitih područja.

Dr. sc. Nikola Banić

*

Biti znanstvenica za mene znači veliku slobodu za kvalitetan i kreativan rad, uzbuđenje sa svakim novim otkrićem te bogatstvo suradnje s cijelim svijetom. Biti mladi znanstvenik u Hrvatskoj često znači biti prepušten sam sebi.

Dr. sc. Tea Žakula, dipl. ing.

*

Biti znanstvenica u Hrvatskoj znači imati mnoge poteškoće, boriti se s lošim uvjetima rada, financijskim ograničenjima, nedostatnom infrastrukturnom podrškom sustava, te posebice s marginalnom pozicijom vrijednosti znanja u društvu. No ipak je to najbolji posao na svijetu, pa i u Hrvatskoj, jer je proizvodnja znanja, neovisno o uvjetima, najfascinantnija privilegija koju netko može dobiti.

Doc. dr. sc. Ana Petek