Foto: Pixabay
Prof. psih. Ivana Mrgan

Razdoblje koje dolazi znaju obilježiti promjene kao što su lošije raspoloženje, gubitak energije ili umor. Odjednom se uhvatite da ste, bez ikakva jasna razloga, lošije raspoloženi ili baš danas nemate energije za izlazak kojem ste se veselili jučer. Ako tome pripišemo često povećanu potrebu za ugljikohidratima, produljeno vrijeme spavanja uz pospanost dobijemo sezonski blues.

To je faza za koju nam se čini da ju je najbolje prespavati uz novu sezonu omiljene serije i čokoladne kekse. Uzroci tih promjena nisu potpuno razjašnjeni, a smatra se da jedan od njih leži u promjeni lučenja melatonina i seratonina, odnosno hormona koji se luči tijekom noći i jednog od hormona sreće. Do promjene može doći zbog promjene sata i zbog toga što su nam dani kraći, a noći dulje, te zbog manje izloženosti Sunčevoj svjetlosti.

Osim navedenih teškoća, osobe se još žale na razdražljivost, tjeskobno raspoloženje, promjene tjelesne težine, kronični umor te teškoće u akademskom, radnom i socijalnom okruženju. Kako bi se lakše nosili s tim promjenama raspoloženja, svatko može učiniti nešto od navedenog kako bi se osjećao bolje:

Osvijestite tu fazu u promjeni raspoloženja kao normalnu i prolaznu, podijelite s ukućanima, cimerima i drugim bliskom osobama kako vam je i dogovorite neke korake – odlazak u šetnju, poticanje na aktivnost, a pomažu i sama podrška i razumijevanje.

Procijenite isplativost truda koji ulažete u aktivnosti. Kako bi vam bilo bolje, možda ćete u ovom razdoblju trebati učiniti nešto što je trenutačno zahtjevno ili naporno. Pokušajte se podsjetiti kako ćete se osjećati kad ta faza završi.

Planirajte redovitu tjelesnu aktivnost. Obavljajte je na tjednoj bazi, ne mora biti visokog intenziteta – važan je kontinuitet i uspostavljanje zdrave navike.

Pripazite na higijenu spavanja. Odlazak u krevet i buđenje organizirajte tako da se pridržavate određenog doba, ali i duljine spavanja.

Vrlo je važno da obratite pažnju na zdravu, redovitu i raznoliku prehranu Neka bude bogata mineralima, žitaricama i vitaminima. To će pozitivno utjecati na osjećaj umora i prevenirati povećanje tjelesne težine.

U slučaju razdražljivosti korisno je nakratko napustiti situaciju ili kontekst. Dajte si nekoliko minuta vremena skrećući pozornost na nešto drugo. Nakon pet minuta ponovno pokušajte procijeniti vjerujete li i dalje da trebate izreći kritiku ili ući u sukob.

Podsjetite se da je ovo razdoblje teško za većinu ljudi. Potrebno je odati si priznanje za uloženi trud, pohvaliti se i počastiti se nečim posebnim te slaviti male pobjede.

RUBRIKA U SURADNJI S:

prof. psih. Ivana Mrgan,
kognitivno-bihevioralna terapeutkinja

Centar za osobni razvoj Apsiha

E-mail: ivana@apsiha.hr