Foto: Vera Kadijević

Pandemija se još ne približava kraju pa je za studente koji su smješteni u nekom od studentskih domova u Zagrebu, a kojima je u nekom trenutku propisana mjera izolacije, trenutačno organiziran smještaj u Gradu mladih, poznatijem kao Pionirac ili Pionirski grad. Taj je kompleks nedaleko od Dubrave, u zagrebačkom naselju Granešina, vrlo mirnom dijelu grada, a sam kompleks je okružen šumom. No kako izgleda proces dolaska u samoizolaciju iz studentskog doma?

Koja je procedura?

Nakon što student dobije pozitivan nalaz na koronavirus, treba stupiti u kontakt s upraviteljem doma ili mjerodavnim osobama u upravi, a svi kontakti dostupni su na stranicama pojedinih studentskih domova. Studentica Sanja, koja je nedavno bila u Gradu mladih, objasnila je da joj je upravitelj doma zatim dao broj osobe u Studentskom centru mjerodavnom za brigu o zaraženim studentima. Rekli su joj da postoje dvije mogućnosti za izolaciju.

“Prva je bila da netko dođe po mene u dom te se izoliram kod kuće, a druga da razdoblje izolacije provedem u Gradu mladih, a kako nisam bila u mogućnosti otići u izolaciju doma, prevezena sam u Grad mladih”, rekla je Sanja i dodala da su svi mjerodavni bili vrlo ljubazni i pristupačni za sva pitanja i nedoumice. Nakon razgovora s predstavnikom u Studentskom centru, potrebno mu je na e-poštu proslijediti svoj pozitivan test na koronavirus koji on dalje šalje Uredu Grada Zagreba te samim time šalje zahtjev za osiguravanje sobe u Gradu mladih.

Boravak u karanteni

“Iako su najavili da bih prijevoz mogla čekati čak do večeri, vozilo hitne pomoći po mene i ostale zaražene studente došlo je za dva sata”, objasnila je Sanja. Pri dolasku u Grad mladih studente dočekuje osoblje u zaštitnim odjelima te ih odvodi do njihove sobe u jednom od paviljona. Studenti ne smiju napuštati sobe u kojima su smješteni, a Sanja je imala sreće i dobila sobu s balkonom, pa je tako ponekad mogla izaći i udahnuti svježi zrak.

“S osobljem sam bila u kontaktu preko WhatsAppa, ujutro i navečer slala sam im podatke o temperaturi i simptomima”, rekla je studentica i dodala da, ako su bili potrebni neki lijekovi, osoblje joj ih je ostavljalo ispred vrata.

Isti je postupak s hranom. Sva tri obroka, kao i boce s vodom, dostavljaju se ispred vrata sobe, te se po završetku jela odlažu na isto mjesto. Sanja je pohvalila hranu, ali i osoblje koje je 24 sata na dan dostupno svim korisnicima Grada mladih u izolaciji, što im svima uvelike olakšava duge, a ponekad i bolne dane.