Foto: Pixabay

Smije li se “malo” zakasniti na predavanje ili ne? Studenti često nisu upoznati s pravilima na svojim fakultetima ili koja propisuje bolonja pa se znaju osloniti se na iskustva starijih kolega, čak i kad su ta iskustva neutemeljena. Jedno od nepisanih pravila je “dopušteno kašnjenje na predavanja i seminare do 15 minuta”, takozvana “akademska četvrt” koju poneki studenti iskorištavaju na dnevnoj bazi. Ipak, studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu Barbara Šimić potvrđuje da se taj termin ne spominje u pravilnicima, nego da je uređen dugotrajnom praksom.

“Akademska četvrt nije studentsko pravo, nego mogućnost koju mu profesor može i ne mora omogućiti”, objašnjava Šimić.

U milosti i nemilosti profesora

Prodekan za nastavu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Goran Đukić objašnjava da je na FSB-u raspored nastave organiziran na puni sat, a dolazak u, na primjer, 8.15 se ne smatra kašnjenjem. Ipak, ne postoji jedinstven stav o tom pitanju.

“O dopuštanju kašnjenja odlučuje pojedini nastavnik koji na početku akademske godine za svoj kolegij mora definirati obveze studenata i predstaviti ih na uvodnom satu”, tvrdi Đukić.

Autonomiju koju profesori imaju u odlučivanju hoće li tolerirati kašnjenje ističe i dekan VERN-a Vlatko Cvrtila te potvrđuje da Pravilnikom o studiranju na VERN-u nije propisano pravo studenta na korištenje akademske četvrti. Unatoč tomu što svaki profesor ima pravo dolazak uz kašnjenje smatrati nedolaskom, iskustva studenata sa zagrebačkih fakulteta pokazuju da se to u praksi rijetko događa.

Unatoč tomu što svaki profesor ima pravo dolazak uz kašnjenje smatrati nedolaskom, iskustva studenata sa zagrebačkih fakulteta pokazuju da se to u praksi rijetko događa

“Ako zakasnimo, profesori nam većinom dopuštaju da se zabilježimo na kraju predavanja”, objašnjava Lucija Franković s Fakulteta prometnih znanosti. Marija Sučić kaže da većina profesora na talijanistici na Filozofskom fakultetu nema problema s kašnjenjem, a Matej Kalem, nekadašnji student VERN-a, potvrđuje da ni na privatnim fakultetima nije drukčije. Iskustvo Edite Ivančević koja je jedan semestar provela na nizozemskom Hanze Universityju vrlo je slično.

“Na početku semestra nam je bilo rečeno da su Nizozemci uvijek točni i da očekuju da i svi drugi budu točni. Međutim, nitko se toga nije baš pridržavao, a kad bi studenti zakasnili, nije bilo sankcija”, prisjeća se Edita.

Kašnjenje kao nepoštovanje

Ipak, Ivan Barić spominje negativne reakcije profesora na Agronomskom fakultetu što pokazuje da se dopuštanje akademske četvrti razlikuje među fakultetima. Dodaje kako i sam kašnjenje smatra nepoštovanjem profesora, odnosno studenata ako kasne profesori.

“Dok se s jedne strane neki profesori ispričavaju ako kasne, drugima je to sasvim normalno. Zaista smatram da nije u redu ako se to kašnjenje ponavlja, a profesor ga uzima zdravo za gotovo”, zaključuje Lucija.

Studentska pravobraniteljica nije se pak susrela sa slučajem uskraćivanja prava izlaska na ispit zbog previše izostanaka nastalih zbog kašnjenja.