Foto: Sara Filipa Delić

Sigurno vam rijetko kad padne na pamet razmišljati o ispijanju kave s pojedincima koji nestrpljivo čekaju tramvaj, ili pak red u referadi. Projekt mlade studentice Sare Filipe Delić odvažit će vas da prijatelje potražite u potpunim strancima, i to na pomalo neuobičajenom mjestu – na dvorištu studentskog doma.

Dio studenata Studentskog doma “Stjepana Radića” rezervirao je 14. listopada za drugu “Kavu Savu”, a uobičajeni odabiri lokacija za nedjeljno ispijanje kava premješteni su na poznato okupljalište, takozvane “savske krugove”. Začetnica ideje o ispijanju kave sa strancem je Sara Filipa Delić, studentica treće godine snimanja na Akademiji dramske umjetnosti. Svakodnevno je okružena fotografijom te snimanjem, pojmovima koji istodobno opisuju njezin hobi, posao i slobodno vrijeme. Otkrila je kako je inspiracija za projekt došla upravo iz ljubavi prema radu s mladima te brojnim projektima u kojima je sudjelovala.

Foto: Sara Filipa Delić

Ideja je cjelokupnog događaja bilo rušenje predrasuda i straha od nepoznatoga, ali i poziv svim introvertiranim, sramežljivim pojedincima da pruže prigodu potpuno novim i nepoznatim osobama.

“Često zaboravimo da izgled ne čini osobu te je zapravo to bilo najveći povod stvaranja događaja, da upoznamo osobu koju možda nikad ne bismo željeli upoznati i da poslušamo njegovu ili njezinu priču, što to točno ima reći”, ističe Sara Filipa. Princip je bio identičan prošlogodišnjem – svaki od sudionika je uz kavu i kolače dobio broj te sjeo za stol s osobom koja ga izvuče. Ako je sramežljivost bila obostrana, vrijedni volonteri pripremili su i karticu s pitanjima koja pomaže u “probijanju leda”, te smanjenju potencijalne neugodne tišine.

‘Povod je bio da upoznamo osobu koju možda nikad ne bismo željeli upoznati i da saslušamo njegovu ili njezinu priču’, ističe Sara Filipa

Organizatorica Sara Filipa istaknula je zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem, a posebno odzivom koji je bio veći nego lani te odvažnošću studenata koji su odvojili vrijeme te pružili prigodu upoznavanju nekog novog na nesvakidašnji način. “Drago mi je što smo povećali broj volontera koji su vrijedno sudjelovali u mnogo segmenata projekta, a knjiga dojmova svjedoči o brojnim pozitivnim iskustvima novopečenih prijateljstava ili budućih ljubavi”, otkriva nam ona.