Foto: Pixabay

Besplatne kokice, piće, pa čak i sama projekcija filma Moneyball postaju stvarnost u sklopu projekta Kino na EFZG-u u četvrtak 23. siječnja 2020. godine u 18 sati. Projekt organizira Ekonomska klinika, a radi se o prvoj godini održavanja ovog projekta. Tena Kiš objasnila nam je odakle ideja za projekt.

“Sama ideja za projekt nastala od jedne studentice s našeg Fakulteta s kojom smo surađivali na jednom našem projektu. Ona nije članica naše Udruge, međutim dala nam je prijedlog za nekoliko projekata koje bi ona voljela da mi realiziramo na Fakultetu. Nama se najviše svidio prijedlog za kino te smo to odlučili provesti u djelo. Na kolegijima koje slušamo u sklopu redovne nastave, profesori često preporučuju filmove koje možemo pogledati kod kuće kako bi shvatili neku materiju koju obrađujemo na redovnoj nastavi, no rijetko tko od studenata uistinu to i pogleda, najčešće zbog manjka vremena. Potaknuti time, stavili smo na papir plan te taj isti plan iznijeli Dekanu našeg Fakulteta koji je bio oduševljen projektom i dao nam punu podršku. Projekt smo također vidjeli kao kvalitetno provođenje vremena na Fakultetu izvan nastave te smo htjeli nekako zadržati ostale kolege na faksu te im pružiti zabavan i neformalan način učenja”, ispričala je Kiš.

Kako kaže, projekt je zamišljen na način da nešto i nauče o ekonomiji i najvažnijim konceptima moderne ekonomije što će moći povezati s gradivom. Sve to, uz kino i kokice. Naglašava da projekcije nisu zanimljive samo studentima ekonomije zato što se nakon projekcije održava panel rasprava ili gostujuće predavanje gdje se dotaknu i drugih tema, a ne samo ekonomije. Također, i pri samom biranju filma odabire se film s aktualnom temom ili problemom u društvu kako bi sve bilo još atraktivnije.

“Do sada smo održali dvije projekcije i jednu humanitarnu božićnu projekciju i posjećenost je bila odlična. Na prvoj projekciji u publici je bilo 350 studenata, dok je iduća projekcija bila još bolja, s otprilike 450 studenata u dvorani. Projekt je prepoznat i od strane profesora i asistenata na fakultetu koji potiču studente da dođu na projekcije, javljaju nam se svakodnevno ljudi na društvenim mrežama s ostalih fakulteta s upitima mogu li i oni doći, tako da smo trenutno jako zadovoljni. Možemo čak reći da je Kino na EFZG zapravo glavna tema na hodnicima fakulteta, pa čak i tete čistačice i tete u menzi znaju o čemu se radi”, ponosno je priznala Tena.

Također, objasnila je da se svaka projekcija razlikuje, kako tematski, tako i vizualno. No, navodi da je jedan segment uvijek jednak, a to je uvodno predavanje u film s gostima.

Antonio Makjanić student je treće godine ekonomije koji je bio na prva dva Kina na EFZG-u i govori kako je jako edukativno i zanimljivo jer tema prošlog eventa bila je Internet i sigurnost na internetu

Antonio Makjanić student je treće godine ekonomije koji je bio na prva dva Kina na EFZG-u i govori kako je jako edukativno i zanimljivo jer tema prošlog eventa bila je Internet i sigurnost na internetu. Spominje kako su čak pronašli i kolegu koji je riješio Snowdenovu zagonetku i kao nagradu dobio nekoliko bitcoinova. Planira ići na ovu, ali i na svaku iduću projekciju.

S druge strane, Luka Jurkijević student prve godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, do sada nije ni znao za projekt, no djeluje mu interesantno. Napominje da na njegovom fakultetu nema sličnih aktivnosti, ali da nije primijetio da bi takav oblik druženja bio potreban studentima zbog razno raznih događaja koje organizira Klub. Smatra da bi ipak bilo lijepo možda imati mogućnost provesti nešto slično na FPZG-u, ali da se pritom treba dobro odlučiti što odabrati kako bi odaziv studenata bio što veći.

No, nije Ekonomski fakultet u Zagrebu jedini koji provodi Kino program, studentica treće godine psihologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci govori da su filmske večeri na odsjeku za psihologiju već nešto što smatraju normalnim jer se održavaju već nekoliko godina i to više puta godišnje. U organizaciji samog programa pomažu i profesori s odsjeka koji često i biraju filmove kako bi studentima bilo što lakše naučiti određeno gradivo. Također, nakon filma slijedi i diskusija o filmu koju vode profesori. Prosječno dolazi 15-ak studenata, a smatra da ih je najviše upravo s treće godine.

Dakle, neovisno o tome što studirate, Kino na EFZG-u definitivno može biti novo, drugačije iskustvo gdje možete upoznati nove ljude. A što je najvažnije, prihvatljivo za svaki, čak i studentski džep.