Foto: Przemyslaw Pokrycki/Mamel Pictur

Ime: Klara Komen

Dob: 20

Studij: Ekonomija

Klara Komen, studentica ekonomije, sa svojom je sestrom Leonardom i Markom Dunđerom osmislila još neimenovanu aplikaciju o turneji Europom, povezujući više gradova niskoproračunskim letovima. Odlukom zrakoplovne tvrtke Wizz Air aplikacija je proglašena najboljim projektom i iznenada im promijenila život.

“Projekt doslovno donosi revoluciju u dosadašnji način putovanja zrakoplovom”, tvrdi Klara. Više ne postoje presjedanja nego u svakom gradu putnik može provesti nekoliko dana, istražiti taj grad i nastaviti dalje. Korisnik bira razdoblje u kojemu želi putovati, početak i kraj putovanja, zemlje koje želi posjetiti, a aplikacija nudi popis letova za koje se karta odmah može kupiti.

‘Ako stvarno vjeruješ u nešto i ako za to mnogo radiš, uspjeh je zajamčen’

“Na primjer, u 17 dana putovanja i 130 eura ovo ljeto možete posjetiti Budimpeštu, Bukurešt, Kijev, Bruxelles i Varšavu ne trošeći vrijeme na autobuse i vlakove nego putujući iz grada u grad na brzih pet letova”, ističe Klara.

Sve je počelo nakon što su Klara, Leonarda i Marko prošlo ljeto našli sedam iznimno jeftinih letova, što je na kraju rezultiralo trotjednim putovanjem Europom. Aplikacija je bila rješenje problema vezanih uz dugotrajni proces pronalaska letova. O projektu su razgovarali i razmišljali o njemu oko pola godine, a intenzivno su radili mjesec dana. U projekt su vjerovali od samog početka, ali doznavši da su ušli u finale natječaja Wizz Aira ostali su u nevjerici. Izbor među 978 prijavljenih timova činio se nestvarno, priznaje Klara. U suradnji sa zračnom tvrtkom razvijat će ovaj projekt, koji će uključivati i otvaranje YouTube kanala, gdje će se promovirati usluge aplikacije.

“Wizz Air je entuzijastičan i optimističan te vjeruje u uspjeh ovog projekta”, tvrdi. Sada Klara može otići bilo kamo jer joj tvrtka nudi godinu dana besplatnih avionskih karata.

“Gotovo pa u četvrtak netko od nas može reći: Ajmo za vikend u Glasgow!”, veseli se Klara. Za početak želi posjetiti ljetna odredišta poput Portugala, Kanarskih otoka, Grčke, Malte i Dubaija, iako zasad ima isplaniran samo jedan mjesec putovanja. Tvrdi da će nastaviti razmišljati o još projekata u budućnosti. O ovom pothvatu kaže kako je nevjerojatno vrijedna crtica u životopisu i uspjeh koji otvara vrata mnogim prigodama.

“I uz fakultet, posao, prakse, putovanja, neprospavane noći i sve ostale brige mlade osobe, ako stvarno vjeruješ u nešto i ako za to mnogo radiš uspjeh je zajamčen”, ističe Klara.