Foto: Pixabay

Početak nove akademske godine i uvođenje novih mjera opreza zbog suzbijanja širenja pandemije koronavirusa predstavljaju dodatan problem na prilogođavanje studentskog života.

Osim što su primorani prilagoditi se novom obliku pohađanja kolegija, studenti također moraju osmisliti i nove alternativne načine učenja te pisanja akademskih radova. Naime, najpopularnija mjesta za učenje mnogim studentima su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice Grada Zagreba ili knjižnice njihovih fakulteta. Ipak, zbog trenutne situacije navedene knjižnice imaju posebne uvjete za svoje korisnike.

Najveća knjižnica Zagreba

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu svojim korisnicima pruža usluge posudbe knjiga, ali i informacijske usluge kao što je Pitajte knjižničara. Domaćin je raznih izložbi, a omogućuje iznajmljivanje prostora te izobrazbu korisnika.

Zbog trenutne situacije, pandemije koronavirusa, iz NSK su objavili nekoliko uputa o radu i uslugama Knjižnice vezano uz mjere suzbijanja širenja bolesti koronavirusa.

Da bi se smanjio broj ulazaka u prostor Knjižnice, ali i time ograničio broj korisnika koji istodobno borave u prostoru, na stranici NSK stoji obavijest koja upućuje koliko je preostalih slobodnih mjesta u knjižnici, ali i ključne pojedinosti i obavijesti o ograničenom sustavu rada knjižnice za njezine korisnike. Isto tako, ponuđena je aplikacija za praćenje popunjenosti mjesta u čitaonici.

Prije ulaska u zgradu potrebno je obavezno staviti zaštitnu masku i nositi je cijelo vrijeme u svim prostorima knjižnice. Obvezno je mjerenje temperature na samom ulazu. Onima kojima je temperatura 37,2 ili viša ulazak nije dopušten. Također, obvezna je dezinfekcija ruku i pridržavanje propisane distance od dva metra u zatvorenim prostorima.

Studenti podržavaju mjere

“Smatram da je za normalan rad svakog sektora u društvu potrebno pridržavati se mjera koje su propisane. Za dobrobit našeg studiranja ne bi nam trebalo biti teško nositi maske i održavati distancu. Pozitivno je to što knjižnica i dalje radi, studenti mogu nesmetano otići učiti i koristiti knjige koje su im neophodne za studij.

U knjižnici dnevno cirkulira velik broj ljudi pa nam mjere zaštite mogu donijeti jedino dobru stvar, a to je nesmetani rad svih nas. Meni osobno nije ugodno nositi maske, paziti na svaki korak, ali svatko od nas treba biti odgovoran građanin i misliti kako na sebe tako i na druge. Tako smanjujemo mogućnost ugrožavanja drugih ljudi”, govori studentica Magdalena Matković.

U čitaonicama je dopušteno korištenje samo radnih stolova s istaknutom zelenom oznakom Mjesto za rad koja osigurava propisanu fizičku distancu korisnika od najmanje dva metra. Korisnici smiju koristiti samo ono mjesto za rad koje im je dodijeljeno prilikom prijave za rad u čitaonici. Nije dopušteno premještanje ili uklanjanje postavljenih oznaka na radnim stolovima.

Usluge KGZ-a dopuštene samo korisnicima

“Stalno posuđujem knjige i samo su maske obvezne, a obvezne su i u prostorijama knjižnice fakulteta. Prilikom ulaska potrebno je zapisati ime na list papira i broj mobitela”, govori studentica Anđela Krajinović.

Na službenim stranicama Knjižnica grada Zagreba (KGZ) stoje upute u slučaju korištenja knjižnice radi sprječavanja širenja zaraze. Jedne od njih su obavezno nošenje zaštitne maske na licu, dezinficiranje ruke prilikom ulaska u prostor knjižnice, slobodno kretanje uz pridržavanje razmaka od dva metra između korisnika i djelatnika. Usluge čitaonice i korištenja interneta isključivo je dopuštena članovima Knjižnica grada Zagreba zbog ograničenog broja mjesta.

Fakultet političkih znanosti

Knjižnica na Fakultetu političkih znanosti (FPZG) na svojim vratima drži obavijest koja nalaže potrebno nošenje zaštitne maske i držanje distance od 1,5 metra. Na Facebook stranici knjižnice piše da u skladu s preporukama NSK i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prema kvadraturi čitaonice bit će dozvoljen ulaz do 11 studenata. Također, potrebno je dezinficirati ruke prilikom ulaska te će se bilježiti vrijeme ulaska korisnika, njegovi kontakt podaci i vrijeme napuštanja čitaonice.