Foto: Lucija Adžić/Global

Na svijetu danas postoji oko 7120 jezika, a unutar hrvatskog obrazovnog sustava najčešći su engleski i njemački jezik. Tako da do trenutka kada upišu studij, hrvatski studenti poznaju i govore barem jedan strani jezik. U Hrvatskoj se najčešće uče drugi europski jezici, neovisno o tome koliko su blizu ili daleko zemlje njihova izvora, no Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu nudi prigodu studentima da nauče jezik kojim govori najviše ljudi na svijetu. Naime, kineski jezik govori oko milijardu i 197 milijuna ljudi.

Izvorni govornici

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu upisuje nove polaznike na tečajeve kineskoga jezika dva puta na godinu, u rujnu i u veljači. Jedan semestar ima ukupno 70 školskih sati, a po položenom ispitu polaznici dobivaju potvrdu o završenom stupnju. Nastava se održava na engleskom jeziku jer su profesori izvorni kineski govornici.

Ako se dodatno zainteresirate za kinesku kulturu, Konfucijev institut provodi i brojne druge programe za djecu, mlade i odrasle. Primjerice, možete se prijaviti na radionice kineske kaliografije, kineskog slikarstva ili kineskog kulinarstva. Tu su i internetski tečajevi, ako ne možete fizički do Savske 25 gdje je institut u Zagrebu. Osim u Zagrebu, Konfucijev institut ima svoje podružnice u Varaždinu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku.

Konfucijev institut ima svoje podružnice u Varaždinu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku, a nudi i internetske tečajeve

Filozofski fakultet također nudi prigodu za učenje stranih jezika. Cijena početnih tečajeva je 1390 kuna za 70 sati nastave, a može se naučiti engleski, njemački, francuski, ruski, španjolski, talijanski, nizozemski ili švedski. Izvan sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, također se pružaju mnoge mogućnosti. Primjerice, ako želite naučiti slovenski možete se obratiti slovenskoj nacionalnoj manjini u Zagrebu, točnije slovenskom domu. U Masarykovoj 13 nastava je svakog ponedjeljka po dva školska sata.

Drugi jezici

Švedski je također jedan jezik koji nije moguće naći na baš svakom popisu tečajeva stranih jezika. Iznimka je pak EdukaCentar u ulici Petra Preradovića 39, a ima i svoju podružnicu u Splitu. Uči se 60 školskih sati u grupi, u blokovima po dva školska sata.

Ako je netko pod utjecajem turskih sapunica pak poželio naučiti turski jezik, u Zagrebu postoji i ta opcija, u školi stranih jezika Duga. Tečaj turskog utemeljen je na razgovoru i pomaže da se polaznici uspješno snađu u svakodnevnim situacijama. Osim tečaja jezika, moguće je i upoznati se s tradicijom i običajima ove zemlje. Svakome tko želi naučiti neki drugi jezik od onih “uobičajenih” mogućnosti su ipak dostupne, samo to treba željeti i – imati dovoljno novca u novčaniku.