Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Bilo je oko 6.20 ujutro. Zbog lupanja sam pomislila da je posrijedi požar ili nešto slično. Kada sam shvatila o čemu je riječ, osjećala sam se kao neki kriminalac kojem na vrata upada specijalna policija. U sobu nam je ušao čovjek koji se predstavio kao upravitelj. S njim su bile još dvije osobe koje su ostale pred vratima. Ako već misle upadati na ovaj način, neka barem šalju žene u ženske sobe. Mogle smo cimerica ili ja spavati gole, ispričala je studentica Cvjetnog naselja.

U posljednje vrijeme mnogi studenti koji žive u studentskim domovima, doživjeli su sličnu situaciju. Uprava Studentskog centra odlučila je provesti kontrole soba kako bi utvrdili stanuju li u sobama studenti koji su i ostvarili pravo na njih. Tim procedurama nastoje iskorijeniti već dugoročan problem ilegalne prodaje smještaja u domovima. Većina stanara slaže se s idejom, međutim nisu suglasni i s načinom na koji se kontroleprovode.

Preprodaja soba

Nezakonita prodaja smještaja u studentskim domovima postala je uobičajena praksa koja traje godinama. Iako se time krši Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, mnogi su oni koji se upuštaju u tu pustolovinu. U ovakvim nezakonitim radnjama preprodavači mogu zaraditi od 5000 do čak 7000 kuna, a dodatno se naplaćuje i rezervacija sobe. Pridoda li se tome i prodaja iksice, na ilegalan način zaradi se pravo malo bogatstvo.

U nedavnoj akciji navodno je više od stotinu studenata izbačeno iz soba

Stoga je uprava Studentskog centra ovome odlučila stati na kraj. Pomoćnica ravnatelja za smještaj dala je nalog upraviteljima studentskih domova da provedu kontrolu. Sada su studenti već upoznati s time da kontrole mogu očekivati na svojim vratima, ali kada su tek počele, mnogima nije bilo jasno što se događa. Upravo je to rezultiralo izbacivanjem iz doma osoba koje su imale posjetitelje.

Na društvenim mrežama proširila se priča o studentici koja je izbačena iz doma jer je kod nje prespavao dečko. Povlači se pitanje jesu li ovakvi nadzori vjerodostojan način dokazivanja preprodaje mjesta. Iz domova upozoravaju da se posjetitelji trebaju s osobnim dokumentima prijaviti na recepciji i da tada neće biti problema.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Studenti ističu da se takva praksa nikad nije prakticirala, jer nije bilo ovako rigoroznih kazni.

“Smatram da su nadzori u domovima itekako potrebni, jer studenti iskorištavaju prava koja su im dodijeljena. No ovakav način provođenja nije profesionalan. Ulaženje s vlastitim ključem dok studenti spavaju može rezultirati neugodnim situacijama. Podupirem kontrole, no način izvedbe nikako”, rekao je Domagoj, stanar studentskog doma Stjepan Radić.

Ilegalci ili kolateralne žrtve?

U Studentskom centru ne vide ništa sporno u načinu na koji se kontrole provode.

“Jedini način na koji se može utvrditi tko koristi pravo na smještaj jest utvrditi činjenice. Nadzor provodi tročlano povjerenstvo u kojemu su zastupljena oba spola, a članove imenuje upravitelj”, rekao je Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj. S obzirom na uvodnu priču studentice doma Cvjetno naselje, izgleda kako je ‘zastupljenost oba spola’ u Komisiji samo pisano pravilo koje se u praksi ne provodi.

Bošnjak dodaje da Studentski centar uvijek nastoji utjecati na moral studenata i upozoriti da nemaju pravo raspolagati s ostvarenim pravom, nego ga koristiti. Točan broj nezakonitih korisnika smještaja, ili popularno nazvanih ‘ilegalaca’, nije poznata i teško ga je utvrditi. No navodno je tijekom kontrola više od stotinu studenata izbačeno iz domova.

Jesu li izbačeni studenti bili u prijestupu ili samo kolateralne žrtve, teško je dokazati. Ono što je očigledno, jest da su mnogi studenti za život u domu voljni riskirati trajno izbacivanje i gubitak svih prava na smještaj u budućnosti.

S obzirom na broj preprodavača, ne preostaje nam drugo nego se zapitati je li problem u načinu bodovanja koji omogućuje da pravo na subvencionirani smještaj ostvare i oni kojima to nije potrebno?