Foto: Tin Bedenko/Global

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuku za organizaciju jednokrevetnih soba unutar studentskih domova s iznimkom soba do najviše dva korisnika, prenosi Jutarnji list. Jednokrevetne sobe bit će namijenjene isključivo korisnicima s većim motoričkim problemima, a poseban naglasak je na one koji imaju kronične, respiratorne, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes te imunodeficijencije.

Pristup zajedničkim prostorijama poput knjižnica, učionica ili igrališta bit će ograničen, a studentska druženja i okupljanja u sobama, kao i duža zadržavanja na hodnicima, strogo su zabranjena. Preporučuje se što manja koncentracija studenata unutar zajedničkih kupaonica. Preporučuje se i izbjegavati miješanje studenata po katovima i paviljonima.

Preporuke su da svi korisnici i djelatnici studentskih domova trebaju brinuti o svojem zdravstvenom stanju kako ne bi došlo do ugrožavanja ostalih korisnika. Svaku promjenu poput povišene temperature ili respiratornih simptoma potrebno je odmah prijaviti i upisati u posebnu evidencijsku knjigu. Studentski domovi dužni su osigurati redovito dezinficiranje dodirnih površina kao i odgovarajuća sredstva za dezinfekciju ruku, maske, jednokratne rukavice, toplomjer, kao i vreće za smeće.

U slučaju pojačanih simptoma bolesti, studentski dom obvezan je omogućiti odgovarajuća sredstva poput hrane i lijekova za pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi.