FOTO: BORNA FILIĆ/PIXSELL

Pola seminara provedem učitavajući stranicu. Jako je naporno jer mnogo propuštam i često mi se dogodi da ne znam o čemu je točno riječ na predavanju, kaže Marijan Peška, student Filozofskog fakulteta u Zagrebu i stanar studentskog doma Cvjetno naselje. On je samo jedan od studenata kojemu su uvjeti za internetsku nastavu otežani zbog teškoća s internetom.

‘Ove je godine stanje gore’

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nastavu na fakultetima nužno je održavati primarno na daljinu uz iznimku praktične nastave, studentskih vježbi, laboratorijske te terenske nastave, tijekom kojih je potrebno poštivati mjere opreza i socijalno distanciranje. Mnogim studentima tako prisutnost na predavanjima i polaganje ispita ovisi isključivo o kvaliteti internetske veze, a stanari zagrebačkih studentskih domova tvrde da su u nezavidnu položaju.

“Mogu reći da je domski internet na početku akademske godine bio sasvim dobar i nije bilo većih teškoća. Problemi su počeli kad sam se vratio u Zagreb prije dva tjedna. Konstantno se prekida veza, svakih nekoliko minuta”, govori Marijan, i napominje da ovaj semestar ne polaže kolokvije online, ali da je obvezna prisutnost. Slično je i iskustvo Gorane Lekić, studentice Medicinskog fakulteta u Zagrebu i stanarke doma Stjepana Radića, na Savi.

‘Ne postoji problem nestabilnog interneta nego je bežična tehnologije pristupa internetu takva da ne može jamčiti nedijeljenu, jednako stabilnu i jednako brzu vezu’, poručuju iz SC-a

“Internet u Domu stalno ‘šteka‘ i navikli smo živjeti s time. Ipak, ove je godine stanje gore, što mi stvara teškoće u internetskoj nastavi jer nikad ne znam kad će eduroam prestati raditi”, tvrdi.

Marijan i Gorana trenutačno slušaju nastavu uz pomoć vlastitog interneta, ali ističu da je potrošnja mobilnih podataka prevelika. Ipak, oboje tvrde da se nisu žalili Studentskom centru zbog negativnih iskustava koje su čuli od drugih studenata.

“Iz Doma nitko ništa ne govori. Naivno se na početku kreneš žaliti i ispitivati što je s vezom, ali stanje je takvo godinama i mislim da tu nema pomoći“, poručuje Gorana.

‘Pogreške su moguće’

Iz Ureda sanacijskog upravitelja Studentskog centra poručuju da ne postoji problem na razini sustava, nego su oni pojedinačne, lokalne i izolirane naravi, a mogući su zbog razlike u žičanoj i bežičnoj tehnologiji. Ističu i da je javna nabava potrebnih uređaja za osiguravanje bežičnog interneta u SD Lašćina te petom i šestom paviljonu “na Savi” u tijeku.

“Ne postoji problem nestabilnog interneta nego je bežična tehnologija pristupa internetu takva da ne može jamčiti nedijeljenu, jednako stabilnu i jednako brzu vezu”, poručuju iz SC-a, uz preporuku studentima da koriste žičanu tehnologiju, a u slučaju teškoća prijave problem. Iz Sveučilišnog računskog centra SRCE, koji koordinira eduroam-usluge dostupne u Hrvatskoj na više od 500 lokacija i nadzire rad cjelokupnog sustava, poručuju da podrškom davateljima usluge i krajnjim korisnicima nastoje osigurati primjerenu dostupnost usluge. Ipak, tvrde i da su pogreške u radu moguće.

“Usluga eduroam je globalna, distribuirana usluga i moguće je da u nekim točkama, primarno zbog problema u radu lokalne (bežične) mreže, usluga nije u skladu s potrebama i očekivanjima korisnika”, poručuje SRCE.

Nitko ne smije biti zakinut

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike u jeku pandemije donio je odluku o financiranju dodatnog interneta i posuđivanju opreme studentima.

“Dio naših studenata ima stolna računala pa se nisu mogli slikom povezati na predavanja, ili pak ispit što je obvezno, stoga je odlučeno da svima koji zatraže i daju konkretno obrazloženje iznajmimo kameru“, poručuju s FOI-ja. Ističu da je oprema dodijeljena sukladno s pravednim bodovanjem na natječaju koji su organizirali. Tvrde i da im je važno studentima osigurati dovoljno internetskog prometa za praćenje nastave, ali i preuzimanje materijala što nastava na daljinu zahtijeva, stoga su s teleoperaterom dogovorili tri moguća modela, a takav pristup sufinanciranja provodit će sljedećih šest mjeseci.

“Nikako ne želimo dovesti u nepovoljniji položaj nekog studenta u odnosu prema drugima”, kažu.