Foto: Patricia Mrsic

“Fakultet nije organizirao nastavu, zatim je studentima izbrisao predmet koji su upisali, a sada ih prisiljava na ponovni upis istog predmeta, a pritom im onemogućuje normalan upis kao generacija prije”, sažetak je pisma Rafaela Dubrovića, predstavnika studenata u studentskom zboru Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji kaže da je studentima trenutno najveća nada da će mediji prenijeti ovu priču jer se uprava fakulteta oglušuje na upite studenata.

Dva umjesto šest ECTS-a

Do problema je došlo kada su se prošle akademske godine granice zatvorile zbog pandemije, pa studenti KIF-a nisu mogli otputovati na talijansko skijalište Sappada gdje se terenska nastava iz kolegija Skijanje odvija od 1995. godine. Zbog toga je studentima onemogućeno da dobiju potpis i polažu predmet koji nosi šest ECTS bodova.

“Tada je studentima usmeno preneseno koja će kompenzacija biti omogućena s obzirom na neorganizaciju nastave, a to je upis dva ECTS-a više u nadolazećem semestru, a Skijanje nosi šest, dok su na KIF-u u Splitu, logično, studentima ponudili protuvrijednost od šest ECTS bodova”, navodi nezadovoljni student.

‘žele napraviti konfuziju ne bi li vrijeme prošlo, studenti upisali akademsku godinu i svi zaboravili na cijelu buru oko ove sulude situacije’

Nastavlja da je 9. rujna na stranici fakulteta stavljena obavijest da je svima ispisan kolegij Skijanje te da će ga morati ponovno upisati u novoj akademskoj godini. Dubrović objašnjava da zbog toga studenti neće moći upisati sve predmete u novoj akademskoj godini, a neki neće moći upisati dodatne predmete. Tvrdi da je jedini argument koji fakultet ima iznimna situacija u kojoj su se svi našli zbog pandemije i da oni ne vide u čemu je problem.

“Oni (uprava) ni sami ne znaju što da pričaju jer argumenti za takvu odluku ne postoje, imaju neusuglašene priče i sami sebi ne mogu razjasniti, ili namjerno žele napraviti konfuziju ne bi li vrijeme prošlo, studenti upisali akademsku godinu i svi zaboravili na cijelu buru oko ove sulude situacije”, smatra student.

Želi znati je li dekan Kineziološkog fakulteta Tomislav Krističević spreman ponovno sjesti sa studentima, jer su već imali jedan neuspješan sastanak, te promijeniti odluku, ili će, kako kaže, “silovati” uskraćivanje prava studentima koje su imale prijašnje generacije te preuzeti odgovornost za nastalu štetu i podnijeti ostavku. Također, Dubroviću nije jasno zašto nastava nije mogla biti organizirana na Sljemenu ili Platku, ili na nekom od skijališta u susjednim zemljama.

Dekan odgovorio na optužbe

Svaka priča ima dvije strane pa tako dekan KIF-a tvrdi da je student Dubrović naveo netočne i nepotpune informacije. Dekan objašnjava da je predmet obrisan jer ga studenti, zbog nepostojanja uvjeta za održavanje nastave, nisu mogli polagati.

“Zamislite situaciju da je studentima ostalo na zaduženju šest bodova od ispita koji ne bi mogli niti prijaviti, a kamoli položiti, koji bi problem nastao”, tvrdi Krističević. Objašnjava i dio problema s dva, umjesto šest ECTS bodova koje predmet nosi.

“Kako smo smanjili broj ECTS bodova koje su studenti mogli zadužiti, postojala je opasnost da oni uspješni studenti koji su u prethodnim godinama položili sve ispite i u tekućoj godini zadužili samo 60 bodova s treće godine, neće imati dovoljan minimalni broj bodova za prijave za dom. Za te uspješne studente smo otvorili mogućnost zaduživanja dodatna dva ECTS boda izbornog predmeta”, pojašnjava Krističević.

‘Sve smo napravili s ciljem da ni na koji način studenti ne budu zakinuti zbog nemogućnosti održavanja nastave iz predmeta Skijanje’, ističe dekan

Dodaje da za studente koji prethodnih godina nisu položili sve predmete takva opasnost nije postojala jer su imali dovoljno nepoloženih ECTS bodova pa nije ni postojala potreba za upis dodatnih bodova. Dubrović pak smatra da je odluka o dodjeli dva dodatna ECTS boda samo iznimno uspješnim studentima zbog upisa u studentski dom iznimno “nenormalna” i da se time pravi razlika među studentima.

Dekan Krističević ističe da je smanjen i broj bodova koje student treba položiti u ovoj akademskoj godini da bi bio oslobođen plaćanja školarine s 55 na 49 ECTS boda. Predstavnik studenata u studentskom zboru KIF-a to smatra diskriminacijom jer ista stvar nije omogućena onim studentima koji ne ostvare više od 30 ECTS bodova, što je prag za plaćanje pune školarine koji bi po principu ravnopravnosti trebao biti spušten na 24 ECTS boda.

Jesu li studenti uistinu zakinuti?

“Koliko mi je znano 15-ak je studenata koji su iznad 24, a ispod 30, ima i onih sa 29,5, i kada to pomnožite s punom školarinom, to je 117.000 kuna priljeva na račun fakulteta, vama to vjerojatno zvuči sjajno, a meni to zvuči s vaše strane jadno”, Dubrović oštro proziva fakultet.

“Sve to smo napravili s ciljem da ni na koji način studenti ne budu zakinuti zbog nemogućnosti održavanja nastave iz predmeta Skijanje”, ističe dekan.

Za tvrdnju da zbog ponovnog upisa kolegija Skijanje studenti neće moći upisati sve obavezne predmete komentira da je potpuna laž jer će studenti koji u nadolazećoj akademskoj godini upisuju četvrtu godinu moći zadužiti sve predmete i pripadajuće bodove s te godine, a uz to upisuju Skijanje i imaju još prostora za upis dodatnih pet ECTS bodova od eventualnih nepoloženih ispita s prethodnih godina.

Krističević vjeruje da se zatvaranje granica neće ponoviti zbog pojave cjepiva i COVID potvrda, a odrađeni su i preliminarni sastanci s pružateljima usluga smještaja i skijaških žičara o pravilima korištenja njihovih usluga sukladno preporukama matične zemlje da bi se studente na vrijeme upoznalo s njima i pripremilo za nastavu u Italiji.

Mišljenje Studentskog pravobranitelja

Lana Kotlo, suradnica u Uredu Studentskog pravobranitelja Sveučilišta u Zagrebu, otkriva da su u trenutku saznanja Studentskog pravobranitelja o ovoj situaciji, žalbe na natječaj već završile te nije bilo moguće promijeniti ishod.

Objašnjava da studenti mogu, uz puno semestralno opterećenje, upisati dodatnih pet ECTS bodova predmeta koje ponavljaju. Tvrdi da je nezadovoljstvo nastalo kod studenata koji imaju više od deset ECTS bodova zaostataka ako se ne računa kolegij Skijanje jer sada ne mogu upisati sve kolegije s četvrte godine i zaostatke s prijašnjih. Kotlo ističe da se o ovom problemu raspravljalo na sastanku svih studenata treće godine, dekana, prodekanice za nastavu, studentskog pravobranitelja te predstavnika studentskog zbora.

“Neki studenti će sada zbog Skijanja upisati šest ECTS-a manje s četvrte godine u zimskom semestru te ponovno Skijanje. Kada dođu upisi sljedeće godine, moći će uz sve predmete pete godine u zimskom semestru upisati i tih šest ECTS-a koji nedostaju s četvrte godine. Bez obzira što se semestralno može prenositi višak od samo pet ECTS-a, molbe za upis većeg broja ECTS-a će se odobravati“, objašnjava Kotlo i dodaje da se na taj način studiranje neće produljiti za jedan cijeli zimski semestar.