Foto: Lucija Adžić/Global

Kako bi se spriječilo širenje koronavirusa uprava zagrebačkog SC-a uvela je dodatne mjere opreza u studentske domove. Popularna Sava, ali i drugi domovi, tako po prvi put doživljavaju zabranu posjeta gostiju, njihovo noćenje te okupljanja između stanara. Ukratko, društveni život u domovima je ukinut.

“Uvedene su privremene mjere koje uključuju i zabranu boravka osobama koji nisu stanari doma, to se odnosi na sve domove u Zagrebu. Nakon krize s koronavirusom to je mjera koja će se vratiti u normalu, odnosno stanari doma će opet moći primati goste u skladu s Pravilnikom doma”, poručuju iz SC-a.

Kako se život na Savi sada odvija i koliko se pazi na novouvedene mjere pitali smo neke od stanara. Nekoliko njih spominje kako je velik broj studenata napustio dom te smatraju da se samim time mjere opreza lakše provode.

Kristina i Petar kažu da su ih zaštitari nekoliko puta rastjerali: “Nas troje sjedilo je na klupici popodne, zaštitar je došao do nas i rekao nam kako su okupljanja zabranjena te nas potjerao u svoje sobe”.  Ipak, drago im je da se pazi na stanare.

Kako inače zaštitari na Savi “operiraju” podijelila je za Global Antonija, dugogodišnja stanarka doma, koja pak smatra da ova situacija nije baš mnogo toga promijenila.

“Gosti i dalje dolaze, stanari se i dalje okupljaju, a zaštitari reagiraju samo na prijave ili kada zateknu takvu situaciju. Tako je bilo prije korone, a ja smatram da je tako i sada, nisam primijetila neki pretjeran angažman”, rekla je.

Kako bilo, slučajeva zaraze na Savi još uvijek nema, a makar naizgled studenti se jako dobro i odgovorno nose s novonastalom situacijom. Pred možda “najdruštvenijim” mjestom u Zagrebu sad je jedno ‘neobično’ razdoblje – bez druženja.