Foto: Tin Bedenko/Global

Mnogi studenti žele raditi uz studiranje, ali ih u potrazi za studentskim poslovima najčešće dočekaju oglasi za poslove koji imaju određeno radno vrijeme ili pak “fleksibilno” osmosatno radno vrijeme!

Nerijetko se traži mogućnost svakodnevnog rada. Kako bi mogli platiti dom ili stan, hranu, izlaske i koji nepoloženi kolegij, studenti se odluče potražiti posao. No što kad željeni posao ima nemoguće i neprilagodljivo radno vrijeme?

Iskustvo rada

Veronika Raguž, studentica novinarstva, smatra kako je najveći problem što poslodavci sve češće zahtijevaju osmosatni rad svih pet radnih dana. Većini je studenata, barem onima redovnima, usklađivanje fakultetskih obveza i takva rada nemogući pothvat. Ivona Jeličić je u tome uspjela. Obično radi osam sati, a ponekad i devet.

Bliži li se kraj bezobraznom iskorištavanju studentskog rada?

“Teško mi je pronaći posao koji mogu prilagoditi obvezama na fakultetu, ali uspjela sam pronaći posao koji mi ponekad dopušta da radim manje sati, ali zato danima kad nemam nastave, uključujući i vikendom, odradim cijelu smjenu”, priznala nam je Ivona. Neven, s Pravnog fakulteta ima iskustvo osmosatnog rada. Smatra kako se uz velike napore i prilagodbe sigurno može raditi osam sati, ali to nije moguće na svakom fakultetu.

“Radio sam zaista svakako, čak i noćne smjene od osam sati, ali vjerujem kako bi to studentu medicine bilo nemoguće”, kazao nam je on.

Poslodavci šute

“Takav način rada ne odgovara niti jednom studentu jer bi fakultet i obveze trebali biti na prvom mjestu”, smatra Ivona, “a studentima bi se trebala pružiti mogućnost da sami isplaniraju koliko će sati na dan raditi”.

‘Uspjela sam pronaći posao koji mi ponekad dopušta da radim manje sati, ali zato danima kad nemam nastave, uključujući i vikendom, odradim cijelu smjenu’, rekla je studentica Ivona Jeličić

Poslodavci koje smo pitali što misle o takvu radu, nisu nam željeli dati komentar. No prije nekoliko mjeseci o studentskom su se radu oglasili Krešimir Sever i Vilim Ribić, predstavnici sindikata. Obojica se slažu kako se studente na radnim mjestima izrabljuje, te se koriste kao jeftina radna snaga.

Poslodavci radije zapošljavaju studente, što mnoge nezaposlene ostavlja na burzi. Upravo su zato potrebne promjene zakona o studentskom radu. Studentski rad bi se trebao regulirati kako studenti više ne bi morali raditi puno radno vrijeme. No to bi pak naštetilo onim studentima koji mogu odraditi osam sati svakodnevno.

Priprema se novi zakon

Studentski će se rad regulirati, najavilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Naime, Nacrt Zakona o studentskom radu je pripremljen, a sljedeći će se mjesec pokrenuti javna rasprava.”Tijekom javne rasprave svi će zainteresirani imati prigodu dati prijedloge s ciljem što kvalitetnijeg zakonskog rješenja”, rekli su nam iz MInistarstva.