Foto: Antonija Grbavac

U vrijeme kada studenti gube poslove i manja je potražnja za radnicima zbog koronakrize, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu povećao je školarinu za izvanredne studente i skratio rok za njezinu uplatu, objavljeno je na Facebook stranici Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

“Uprava je prijedlog izmjene u dokumentima (od otprilike 2000 stranica) poslala na takav način da nije bilo razumno očekivati da će on biti uočen”, napisali su iz Studentskog zbora i naveli da je i način održavanja sjednice bio drugačiji nego ranije te da iz Uprave nisu obavijestili studentske predstavnike o svom planu.

Cijena ECTS boda umjesto 100 kuna sada je 120 kuna, što znači da izvanredni studenti godinu plaćaju 7200 kuna. Školarinu i dalje mogu platiti u dvije jednake rate, međutim rok za uplatu je, umjesto do kraja rujna, prebačen na 23. rujna 2020. godine.

S obzirom na to da je rok za upis 21. rujan, izvanredni studenti imaju dva dana za uplatu dijela školarine u iznosu od 3600 kuna, te 300 kuna za upis u godinu. Iz Uprave fakulteta su naveli da je “rok od 23. rujna instruktivan, u smislu da je riječ o datumu na koji za većinu studenata pravnog studija počinje (modularna) nastava. Neovisno o tome, ni jednom studentu neće biti uskraćen upis ako ga zbog opravdanih razloga ne obavi do navedenog datuma”, stoji u Facebook objavi Zbora.

Studentski zbor je dekanu Igoru Glihi poslao suspenzivni veto, što znači da se odluka stavlja izvan snage te da Vijeće može ponovno odlučivati tek nakon osam dana, međutim dekan ga je odbio. O situaciji su obaviješteni i profesori i rektor Damir Boras, a Studentski zbor tražit će da se ponovno raspravi i donese nova odluka.