Foto: Antonela Šaponja/GLOBAL

Studente koji su početak srpnja iskoristili za iseljenje i odjavu smještaja u studentskim domovima dočekalo je neugodno iznenađenje. Umjesto da su platili cijenu po danu boravka u domu u tekućem mjesecu, platili su paušalnih 100 kuna za cijeli mjesec.

Hladan tuš za početak srpnja

Zagrebački Studentski centar u travnju je donio odluku da studenti koji su useljeni u studentske domove “Stjepan Radić”, “Cvjetno naselje” i “Dr. Ante Starčević”, ali su fizički odsutni zbog epidemiološke situacije, plaćaju mjesečnu paušalnu stanarinu u iznosu od 100 kuna, dok stanovnici doma “Lašćina” plaćaju 50 kuna. Ipak, mnoge je studente iznenadilo da paušalni iznos za mjesec srpanj vrijedi i u slučaju da se student iz doma odjavio odmah početkom mjeseca, a ne boravio do zadnjeg dana, 15. srpnja.

U slučaju da se student odjavio iz Studentskog doma prije krajnjeg datuma, obično se stanarina plaćala po danu boravka studenta u domu, objašnjava studentica Učiteljskog fakulteta, Lorena Petreković.

“Ako si otišao 2. srpnja platio bi po danu. Odnosno, mjesečna stanarina podijeljena na dane u mjesecu”, kaže Lorena koja se upravo drugi dan srpnja odjavila iz doma pa je očekivala da će ta dva dana platiti 25 kuna. Ipak, prilikom dolaska na blagajnu, Lorena se neugodno iznenadila. Uz 100 kuna stanarine za lipanj, morala je platiti i čitav paušalni iznos za srpanj.

“Niti sam bila u domu, niti se prijavljivala od ožujka, koji sam uredno platila”, žali se studentica koja je čekala do kraja ispitnih rokova da se može iseliti pa se požurila u Zagreb da bi što manje platila dnevnu stanarinu.

“Da sam znala, ne bih trošila vrijeme i žurila se da što prije iselim, već bih laganini čekala kraj srpnja”, kaže Lorena s kojom iste probleme dijeli i studentica njemačkog jezika Matea Ereiz, koja već petu godinu stanuje u Studentskom domu “Dr. Ante Starčević”. Matea redovito u domu ostaje i u srpnju, jer joj ispiti traju do polovice mjeseca. Ipak, navodi, zbog pandemije koronavirusa “dom se nije pokazao kao mjesto gdje se održava higijena” pa je odlučila ove godine ranije napustiti dom.

“Danas (četvrtak) ujutro sam iselila misleći da ću platiti pun iznos za lipanj i nešto sitno za nepuna dva dana u srpnju, no račun je iznosio 500 kuna. Stanarina za lipanj je 400 kuna, a ovaj dan i pol mi je naplaćen 100 kuna”, nezadovoljna je studentica. Matea napominje da “ni ova odluka nije dospjela do studenata službeno”, odnosno na službenim stranicama SC-a nema obavijesti koja bi dala naslutiti da će se naplata stanarina prilikom iseljenja ove godine razlikovati.

Prvih dana srpnja plaćanje po noćenju?

“Žao mi je što Studentski centar, uz dogovor Zajednice Studentskih centara, nije dodatno osmislio i usuglasio adekvatan mehanizam naplaćivanja studentskih stanarina prilikom iseljenja”, kaže Josipa Smoljo, predsjednica Studentskog Zbora Sveučilišta u Zagrebu. Naime, Odluka na koju se Studentski centar poziva, a koja je izazvala nezadovoljstvo kod zagrebačkih studenata, donesena je na nacionalnoj razini između 13 hrvatskih studentskih centara.

“Prvenstveno bih napomenula da smo ovu Odluku pojmili isključivo kao Odluku načina obračuna stanarina za mjesec lipanj, a ako se radi o tome da se i mjesec srpanj obračunava na isti način, dolazimo do problema iseljenja”, objašnjava Smoljo i dodaje da je “svaki Studentski centar drugačiji, od kapaciteta, broja zaposlenika te paralelno različitog načina rukovođenja i upravljanja istima. Mislim da nije najsretnije rješenje donositi univerzalne odluke u vezi iseljenja studenata”, kaže Predsjednica Studentskog Zbora i napominje da je svejedno uvjerena u kvalitetan rad Zajednice.

Smoljo je stupila u kontakt s upravom SC-a te je u telefonskom razgovoru sa savjetnikom ravnatelja za studentska pitanja, Mariom Županom, razgovarala o mogućem rješenju da studenti određeni broj prvih dana u mjesecu plaćaju stanarinu prema danima boravka, što bi cijene iseljenja zasigurno smanjilo. Razgovarali su i o mogućnosti da se na ostale dane primjeni donesena Odluka samo u slučaju da ju je neizbježno provoditi.

“Najpravednije i najpoželjnije rješenje, a za koje sam direktno ukazala potrebu jest da se stanarina čitav mjesec naplaćuje prema broju dana boravka prije iseljenja, kao što je bila i uhodana praksa do sada. Od Uprave sam također dobila potvrdu da ćemo zajedničkim snagama što prije pokušati doći do mehanizma naplate najboljeg za studente pa se nadam da će to zaista i biti tako”, navodi predstavnica zagrebačkih studenata, Josipa Smoljo.

Iz Uprave SC-a na naš upit, do objave članka, nismo dobili odgovor.