Foto: Lucija Adžić/Global

Začulo se kucanje na vratima sobe u sedmom paviljonu Studentskog doma “Stjepan Radić”. Iz sobe nije dopirao glas odobravanja da uđem, ali sam svejedno odlučila ući.

“Nismo navikli da nam netko kuca, obično svi uđu bez razmišljanja”, lijeno mi je promrmljao prijatelj Goran dok sam ulazila u njegovu sobu u kojoj je bio potpuni mrak. Jedina je svjetlost dopirala s televizijskog ekrana na njegovu stolu.

“Zar vi ne znate da od sada po novom ne smijete imati televizore u sobi?”, uputila sam pogled Goranu i njegovu cimeru dok su se obojica izležavala svako na svojem krevetu.

“Mah…čuli smo za to, al ne brinemo se. Pa što nam mogu? Ovo je moja soba. Ako želim gledati TV u njoj, gledat ću”, rekao je on.

“Sava” se pobunila – 1989.

“Čula sam da prijete opomenama i izbacivanjem ako se ne pridržavaš novog Domskog reda koji je prije nekoliko tjedana donio SC”, odgovorila sam.

“To su bedastoće, pa brane nam stvari kao da živimo u zatvoru!”, ubacio se cimer, komentirajući novi Pravilnik o domskom redu čije su odredbe naišle na neodobravanja studenata.

Više nema sušenja rublja na hodnicima, kuhanja, ni televizora u sobama, a studenti ne skrivaju nezadovoljstvo

Popularna Sava, najveći studentski dom u Zagrebu, u kojem živi oko 4000 studenata, oduvijek je bila u žiži svakojakih događaja vezanih uz studentski život i njihove standarde. Još prije 30 godina, dok je gospodin Damir Tomas bio student, živio je u prvom, četvrtom i petom paviljonu, te se prisjeća kako je to bilo nekad.

“Mi, mladi, prije smo bili buntovniji jer smo više slušali, imali smo neke ideale, ali i sitne kratkoročne ciljeve”, prepričava on. Još 1989. studenti na Savi prosvjedovali su jer su im povisili cijene bonova za prehranu. Sve je krenulo spontano. U jednoj sobi skupilo se njih nekoliko, izašli su ispred paviljona i počeli vikati: “Sava izlazi!”

“Nakon pola sata skupilo se više od tisuću studenata. Krenuli smo Savskom prema Ilici. Tadašnja milicija je blokirala promet, a nama je baš bilo fora”, govori Damir i ističe da studenti prije nisu samo kukali o svojim problemima, nego su izlazili na ulice kada je bilo potrebno.

“Možete li usporediti vlastite pokušaje utjecaja na sustav koji je bio ‘iznad vas’ u vaše studentsko doba sa situacijom danas u kojoj se studenti bune jer im zabranjuju određene stvari putem Domskog reda?”, upitala sam ga.

“Ma nama nije padalo na pamet buniti se protiv stvari zbog kojih studenti danas negoduju. Ne vjerujem ni da je postojao tada nekakav pravilnik kojim se dopuštalo posjedovanje aparata poput električnih kuhala, televizora, ostavljanje obuće na hodnicima ili lijepljenje slika na zid i namještaj”, odgovara mi gospodin Damir. Ostaviti smrdljive cipele ili čizme na hodniku nije im padalo na pamet, ne radi neke zabrane, nego iz obzira prema drugim stanarima. Poštovali su pravo na smještaj u domu i gledali su, kako kaže, da što manje prouzroče neku štetu.

“Normalno je da sve ustanove imaju nekakva pravila ponašanja, a ona su tu prije svega kako ne bi svojim pravima ulazili u prava drugih”, zaključuje.

Potpiši pa se žali!

Ipak, pojedine zabrane novog Pravilnika nisu naišle na podršku mnogo studenata koji žive u domovima. Jedna od njih je zabrana sušenja rublja na hodnicima. Zdravka Matić iz Ureda sanacijskog upravitelja SC-a odgovara kako je ta stavka donesena s argumentom da su hodnici u studentskim domovima u slučaju nužde evakuacijski putovi te bi svaka moguća prepreka, poput bicikla ili sušila za rublje, bila moguća opasnost. Također je i napomenula da se rublje oprano u perilici može za deset kuna osušiti u domu. No studenti se žale jer ne vide problem zašto si ne bi olakšali život i sušili rublje na sušilima u hodnicima, a ne imali još jedan dodatan trošak.

“Mislim da pretjeruju kada nam brane da sušimo rublje na hodnicima. Ne znam što je loše u tome. Pa zašto bih davala deset kuna ako moram osušiti samo dvije majice?”, pita se Natalija Kolar koja živi na Lašćini.

Vječni problem je i partijanje u sobama i čajnim kuhinjama koje neće iščeznuti iz domova unatoč dugogodišnjoj zabrani.

Foto: Lucija Adžić/Global

“Pa studenti smo, naravno da partijamo, ali nije to svaki dan”, kaže Natalija. Kao neke od odredbi Domskog reda koje idu u korist studentima mogućnost je useljavanja preko druge osobe, tako da studenti koji rade ili nemaju ispite u rujnu ne moraju dolaziti u Zagreb samo radi useljenja. Također, studenti mogu primiti na noćenje posjetitelja do pet dana na mjesec, a za to moraju imati pisanu suglasnost svoga sustanara i obvezno to prijaviti na porti doma. Novim Pravilnikom definirane su i disciplinske mjere za prekršitelje. Tako je najblaža kazna opomena, a najstroža gubitak prava na smještaj za cijelo vrijeme studiranja koja će se izreći studentu koji je prodao svoje mjesto u domu.

Sve odredbe novog Pravilnika studenti su obvezni potpisati izjavom o prihvaćanju Domskog reda kao i potpisivanjem Ugovora o korištenju usluge smještaja u SC-u Zagreb. Studenti se na izrečenu disciplinsku mjeru mogu i žaliti SC-u u roku pet dana od dana primitka, a ako Povjerenstvo ne riješi žalbu u predviđenom roku od 30 dana, student može pokrenuti upravni spor.

Izgleda da su “nove” odredbe i pravilnici trn u oku studentima koji žive u domu koji se, kako kažu, osjećaju kao zarobljenici u svoja četiri zida za koja plaćaju mjesečnu stanarinu. Nedaleko od Goranove sobe, u istom hodniku na Savi živi i Milan koji se ne boji reći ono što misli.

“Mi, studenti, trebamo se aktivirati, pokrenuti neku peticiju da se ovaj dom preimenuje u Alcatraz što bi bilo mnogo prigodnije nego ‘Stjepan Radić’ iza čijeg se imena krije riječ demokracija. Toga ovdje očito više nemamo”, sarkastično je komentirao Milan dok smo pili kavu u njegovoj sobi.

Ako imaš TV, plaćaj pristojbu

Jedna od novosti Pravilnika o domskom redu je i posjedovanje televizijskih prijamnika u sobama. Zdravka Matić iz Studentskog centra kaže da su nekoliko godina pratili koliko studenata ima televizor u sobi, ali da je broj bio zanemariv. Odlučili su ipak staviti ograničenje studentima tako da nametnu redovitu obvezu plaćanja TV pristojbe kao i svi ostali državljani koji imaju prijamnike. Iz HRT-a odgovaraju kako je tu riječ o zakonskoj obvezi i da to nije ništa novo.

“Svaki student koji u svojoj sobi u studentskom domu posjeduje neki od uređaja za prijam radijskoga ili audiovizualnoga programa, uključujući i prijenosno računalo, prema Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji obveznik je plaćanja mjesečne pristojbe”, ističu iz Radne jedinice Komunikacije na HRT-u. Na upit o tome hoće li kontrolori HRT-a studentima u domovima izdavati kazne za neplaćanje pristojbe, kažu kako HRT nema nikakva utjecaja na reguliranje posjedovanja prijamnika u studentskim sobama jer je donošenje Pravilnika o domskom redu u mjerodavnosti isključivo Studentskoga centra.

Električna kuhala troše struju, a laptopi i glačala ne?!

U domu “Cvjetno naselje”, u prizemlju prvog paviljona živi student s invaliditetom, Luka Bunjevac. Ljutit je zbog zabrane posjedovanja električnih kuhala u sobi jer mu je najbliža kuhinja na katu iznad. Iz SC-a napominju kako su kuhala za vodu dopuštena, ali ne i ona električna kuhala s pločom, čime se izravno zabranjuje svako kuhanje u sobi. Luka je u svakom slučaju primoran penjati se na kat svaki put kada bi si htio nešto skuhati.

“Najviše me frustrira to što je zabranjeno držati električna kuhala u sobi jer nisam u mogućnosti penjati se svaki put kada si želim nešto skuhati. Rekli su da takvi aparati troše dodatnu električnu struju. Pa prema toj logici su nam onda mogli zabraniti i laptop, mobitel, sušilo za kosu i glačalo”, uzrujano govori Luka.

“Ako se plaća određeni iznos za stanovanje u domu, pa čemu onda tolike dodatne zabrane? Ipak je to moj prostor dokle god ga plaćam”, dodaje.

Andrea Milićević, predsjednica Studentskog odbora doma “Stjepan Radić”, kao jedna od predstavnica studenata sa svojim je kolegama, sudjelovala u prijedlozima pri izradi Pravilnika o domskom redu. Kako kaže, u zabrani električnog kuhala i ostalih uređaja kojima se priprema hrana u sobama, ne vide ništa sporno. “Dovoljno je da jedna osoba zaboravi ugasiti uređaj i da se tako dogodi nesretan slučaj”, kaže Andrea.

Što kaže Pravilnik?

USELJENJE

 • U dom se ne mogu useliti studenti kojima su u proteklom razdoblju izrečene disciplinske mjere ili imaju prema domu nepodmirene financijske obveze.
 • Pri useljenju student mora potpisati izjavu o prihvaćanju Domskog reda i Ugovor o korištenju usluge smještaja u SC-u Zagreb.
 • Stanar doma obvezan je platiti stanarinu do 10. dana mjeseca za koji plaća, uz obvezu čuvanja dokaza o uplati.

KONTROLA

 • Ostvareno pravo studenta na smještaj podliježe kontroli. Kontrola po studentskim sobama provodi se izravnim ulaskom u sobe.
 • Kontrolu nadzire upravitelj studentskog doma, a provodi je komisija koju imenuje ravnatelj Studentskog centra na prijedlog pomoćnika ravnatelja za smještaj studenata. Pri imenovanju članova komisije mora se voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti obaju spolova. Komisija je dužna napraviti službeni zapisnik nakon svake provedene kontrole i dostaviti ga u ured ravnatelja SC-a Zagreb.

PRAVA STUDENATA

 • Služenje pripadajućim inventarom i ostalom opremom u sobi
 • Upotrebu tople i hladne vode te električne energije
 • Zamjenu posteljine svakih 14 dana
 • Upotrebu kupaonice i sanitarnog čvora
 • Zagrijavanje prostorija sukladno propisima Grada Zagreba
 • Pristup internetu
 • Namjensko korištenje zajedničkih prostorija
 • Student može primiti na noćenje posjetitelja do pet dana na mjesec, uz pisanu suglasnost drugoga stanara i uz obveznu prijavu na porti studentskog doma.

ZABRANE

 • Kuhanje hrane u sobi
 • Sušenje rublja i ostavljanje obuće u hodnicima doma
 • Držanje bicikla u sobi, stubištu ili na hodniku
 • Držanje životinja u sobi
 • Lijepljenje slika i naljepnica na zid, vrata i namještaj
 • Držanje i upotreba trošila električne energije i druge opreme u sobi (električno kuhalo, grijalica, plinska kuhala i sl.)
 • Držanje televizora u sobi
 • Pušenje u sobama i drugim prostorijama doma
 • Održavanje zabava u sobi, zajedničkim prostorijama ili dvorištu doma
 • Primanje i zadržavanje posjeta nakon ponoći te dijeljenje ležaja s drugom osobom ako nije riječ o odobrenom noćenju
 • Obavljanje obrtničkih i drugih poslova u sobi
 • Preprodaja proizvoda i oglašavanje usluga u studentskom domu