Foto: Privatna arhiva

Odgovornost i zadaće koje donosi dužnost studentskog pravobranitelja, Ani Zrni, koju je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu imenovao na to mjesto potkraj veljače, nisu strani jer je ranije bila suradnica svoje prethodnice, Barbare Šimić.

Kao studentica treće godine Pravnog fakulteta svakodnevno se susreće s gomilom pravnih normi te je upravo zbog toga odlučila staviti na raspolaganje svoje znanje studentima i pomoći im u tumačenju i zaštiti njihovih prava.

“Željela bih da Ured studentskog pravobranitelja bude uvijek dostupan i da se svaki student može slobodno i s povjerenjem javiti u vezi s problemom ili pitanjima koja ga muče”, rekla je novoizabrana studentska pravobraniteljica Ana Zrna.

‘Ne očekujem da studenti potpuno budu upoznati sa statutima, zakonima i pravilnicima nego da postanu svjesni svih mogućnosti koje im pripadaju’, kaže Zrna

“Važno je informirati studente jer je pravodobna reakcija moguća tek kad student zna koja su mu prava i kako se može zaštititi”, objašnjava i dodaje da se studenti javljaju onda kada su im prava već prekršena.

Zbog toga ističe važnost edukacije studenata o pravima koja im pripadaju kao članovima akademske zajednice i nastavlja s projektom Upoznaj svoja prava, koji je pokrenula njezina prethodnica, uz nadopunu novim sadržajima koji će koristiti studentima.

Foto: Privatna arhiva

“Njihovi upiti uglavnom se tiču subvencioniranja prehrane, rada preko studentskog servisa, posljedica ispisa s fakulteta, participacija školarine i žalbe na dobivene ocjene, a najviše zahtjeva dolazi za ispitnih rokova”, nabraja Zrna najčešće probleme koje pomažu riješiti studentski pravobranitelji.

“Svako studentsko pravo jednako je važno zato što čini cjelinu koja studentu omogućuje kvalitetno studiranje”, smatra i poručuje da će se fokusirati na osiguranje njihovog maksimalnog poštivanja.

Objašnjava i važnost približavanja rada Studentskog pravobranitelja studentskoj populaciji.

“Ne očekujem da studenti potpuno budu upoznati sa statutima, zakonima i pravilnicima nego da postanu svjesni svih mogućnosti koje im pripadaju”, kaže.

Pohvalila je rad svoje prethodnice jer se kvaliteta studentskih prava povećala u vrijeme njezina mandata te je dužnost studentskog pravobranitelja napokon postala važna u akademskoj zajednici. Posebno je istaknula donošenje novog Zakona o obavljanju studentskih poslova kojim je povećana minimalna naknada za studenski rad, a uvršteni su i mnogi drugi mehanizmi zaštite studenata pri obavljanju studentskih poslova.

“Nastavit ću stopama svoje prethodnice, svjesna da uvijek može bolje. Pokušat ću uz suradnju sa studentskim predstavnicima usavršiti sustav zaštite studentskih prava kako bismo ih podigli na još višu razinu”, poručuje.