Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Zoran Kurelić, profesor i voditelj doktorskog studija politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, službeno je na Fakultetskom vijeću tajnim glasovanjem izabran za novog dekana. S 39 glasova podrške, Kureliću, jedinom kandidatu za čelnu dužnost fakulteta, potvrđen je dvogodišnji mandat koji će započeti s novom akademskom godinom.

“Zadatak, koji možda nije uzbudljiv, ali svakako je velik: ispitati što se predaje i tko predaje i na politologiji i na novinarstvu. Dogodila se velika smjena generacije koja predaje programe profesora koji su odavno u mirovini. To je kao da u nogometu cijelu strategiju pripremite šuterski, a na kraju nemate nijednog šutera”, objasnio je Kurelić za Global jedan od svojih prioriteta.

‘Zadatak, koji možda nije uzbudljiv, ali svakako je velik: ispitati što se predaje i tko predaje i na politologiji i na novinarstvu’, kaže Kurelić

Podsjetimo, Zoran Kurelić bivši je prodekan znanosti FPZG-a i redoviti profesor u trajnom zvanju preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija politologije. Predaje na kolegijima: Epistemologija i politika, Suvremena politička teorija, Europsko političko mišljenje, The EU as an Anti-Totalitarian Project i dr.

Njegov program, koji je predstavljen Fakultetskom vijeću prošli mjesec, zainteresirao je javnost kad je predložio mijenjanje imena FPZG-a u Fakultet političke znanosti i novinarstva (FPZiN). Time ne samo da bi se Fakultet u Lepušićevoj jasno razlikovao od Fakulteta prometnih znanosti s kojim ga često zamjenjuju, nego bi se potvrdio i jači fokus na studij novinarstva. Tome u prilog govori i Kurelićeva želja za uvođenje doktorskog studija novinarstva.

“Ne možemo imati instituciju bez doktorata, ali kako će on izgledati, mogu odlučiti profesori studija”, objasnio je Kurelić jedan od najdojmljivijih prijedloga u svom programu. Od politologije kao 4+1 studija ne misli odustati, a plan mu je formirati i Odsjek za europsku politiku.

Vodstvo fakulteta Kurelić bi trebao preuzeti nakon dvostrukog mandata Lidije Kos-Stanišić.